All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
English · UNIT 08

Reading Comprehension – Previous Year Questions

169 questions from past UGC NET English papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Why do the poet and his father move the furniture to the walls?
    Answer: B. To play a game English · December 2022 (Shift 2)
  2. What is 'Moriarty'?
    Answer: C. A game played by two or more blindfolded people English · December 2022 (Shift 2)
  3. Which statement about the father's grip is true?
    Answer: A. The poet imagines that his father tightens his grip on the rolled-up Times. English · December 2022 (Shift 2)
  4. What is the 'weapon' in the first line of the fourth stanza?
    Answer: B. A rolled-up newspaper English · December 2022 (Shift 2)
  5. What does the last stanza show about the father?
    Answer: A. The poet is sure of his father's death. English · December 2022 (Shift 2)
  6. What does the claim that literature is 'a number of ways in which people relate themselves to writing' imply?
    Answer: C. Literature has values that different subject-positions may interpret differently English · December 2022 (Shift 2)
  7. What does 'there is no essence of literature whatsoever' imply?
    Answer: B. There is no central meaning in literary texts English · December 2022 (Shift 2)
  8. What does 'non-pragmatic' mean in the passage?
    Answer: D. Affective English · December 2022 (Shift 2)
  9. What is the significance of the 'weed' analogy?
    Answer: A. Such terms do not serve a descriptive function English · December 2022 (Shift 2)
  10. What does 'ontological' mean?
    Answer: B. Dealing with the study of being English · December 2022 (Shift 2)
  11. Which of the following statements is true?
    Answer: C. The poet says that talking in bed should be easy but it is not. English · December 2022 (Shift 1)
  12. The poet says that two people lying together look like:
    Answer: A. Two pure human beings English · December 2022 (Shift 1)
  13. The poet says that while lying in bed he and his companion pass the time:
    Answer: C. silently English · December 2022 (Shift 1)
  14. The poet and his companion are:
    Answer: D. in a place away from the towns English · December 2022 (Shift 1)
  15. The poet says it is difficult to find words that are:
    Answer: A. at once honest and caring English · December 2022 (Shift 1)
  16. 'Poetry in its use of language continually distorts and denies the structure of reality to exalt the structure of the self' implies:
    Answer: B. the capacity of poetry to draw attention to itself as an aesthetic object English · December 2022 (Shift 1)
  17. What does the word 'assonance' mean?
    Answer: B. Repetition of identical or similar vowels English · December 2022 (Shift 1)
  18. What does Caudwell imply by 'The novel blots out external reality by substituting a more or less consistent mock reality'?
    Answer: A. The reality of fiction has no existence independent of the words, and our emoti… English · December 2022 (Shift 1)
  19. What is meant by 'mock reality' in the passage?
    Answer: A. The reality contrived by novelists through the strategic use of words English · December 2022 (Shift 1)
  20. If rhythm, 'preciousness' and style are alien to the novel, in which genre are they distinctive features?
    Answer: B. Poetry English · December 2022 (Shift 1)
  21. Pater's claim that imaginative prose should be the special art of the modern world implies:
    Answer: C. intellectual complexities English · June 2022 (Shift 2)
  22. Which expression is closest to the meaning of 'fervid'?
    Answer: B. portraying feelings that are very strong English · June 2022 (Shift 2)
  23. Artistic literature is the representation of:
    Answer: B. facts transformed by human predilection in an array of forms English · June 2022 (Shift 2)
  24. What does the author mean by 'the less ambitious form of literature'?
    Answer: B. imaginative literature, specifically imaginative prose English · June 2022 (Shift 2)
  25. According to the author, prose should be:
    Answer: C. as varied as human experience English · June 2022 (Shift 2)
  26. The poem deals with:
    Answer: D. fire in the village English · June 2022 (Shift 2)
  27. Which figure of speech is implicit in 'Light-winged Smoke!'?
    Answer: A. Apostrophe English · June 2022 (Shift 2)
  28. In the first line, 'Icarian bird' connotes:
    Answer: B. pride English · June 2022 (Shift 2)
  29. The word 'Lark' in the third line means:
    Answer: D. skylark English · June 2022 (Shift 2)
  30. Why does the poet seek pardon from the gods?
    Answer: C. The speaker admits the sin of lighting the fire. English · June 2022 (Shift 2)