All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
English · UNIT 05

Cultural Studies – Previous Year Questions

14 questions from past UGC NET English papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Will Wright finds that the professional Western reverses the binary oppositions of the classic Western. Arrange the oppositions in the order John Storey reports them: A. Hero – society B. Outside society – inside societ…
    Answer: A. A, B, C, D, E English · December 2025
  2. Assertion (A): Television is the popular cultural form of the twentieth and twenty-first centuries. Reason (R): Meanings are not simply transmitted but always produced, first by the encoder from the raw material of ever…
    Answer: A. Both A and R are correct and R is the correct explanation of A English · December 2025
  3. Who called culture 'one of the two or three most complicated words in the English language'?
    Answer: A. Raymond Williams English · December 2025
  4. Who argued that the audience's power 'derives from the fact that meanings do not circulate in the cultural economy in the same way that wealth does in the financial'?
    Answer: D. John Fiske English · December 2025
  5. Arrange the following works on the essay film in chronological order: A. As You See B. Notebook on Cities and Clothes C. 'The Film Essay: A New Type of Documentary Film' D. 'The Camera-Stylo' E. 'Notes for a Film of Cap…
    Answer: B. E, C, D, A, B English · December 2025
  6. Which of the following were written by Ien Ang? A. 'Wanted: Audiences' B. 'Culture and Communication: Towards an Ethnographic Critique of Media Consumption in the Transnational Media System' C. 'The Photographic Message…
    Answer: D. A, B and D only English · December 2025
  7. Which four sub-codes does Angela McRobbie identify in Jackie (1978)?
    Answer: C. Romance, personal/domestic life, fashion and beauty, pop music English · December 2025
  8. Match List I with List II: List I: Author List II: Work A. John Fiske I. Watching Dallas B. Rachel Bowlby II. Fiction and the Reading Public C. Ien Ang III. Television Culture D. Q. D. Leavis IV. Just Looking: Consumer…
    Answer: A. A-III, B-IV, C-I, D-II English · December 2025
  9. According to Jeremy Hawthorn, which work 'prepared the ground for the development of theories of the gaze'?
    Answer: A. John Berger, Ways of Seeing English · December 2025
  10. Who is of the opinion that the concept of 'ideology' is 'the most important conceptual category in cultural studies'?
    Answer: B. Graeme Turner English · June 2025
  11. Who coined the term 'Bricolage'?
    Answer: A. Claude Lévi-Strauss English · June 2025
  12. Who coined the term 'Onto-Theology'?
    Answer: A. Jacques Derrida English · June 2025
  13. Who designed the 'Panopticon' and described it as 'a new mode of obtaining power of mind over mind'?
    Answer: B. Jeremy Bentham English · June 2025
  14. Name the theory which assumes that 'culture is not separate from nature, and that there is no hierarchy of actants such that the human is more privileged'.
    Answer: A. Actor Network Theory English · June 2025