All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
English · UNIT 03

Indian Writing in English – Previous Year Questions

226 questions from past UGC NET English papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Which among the following is not written by a sportsperson?
    Answer: D. A Country Called Childhood: A Memoir English · December 2023
  2. Which among the following writers are known for partition narratives? A. Krishna Sobti B. Shashi Deshpande C. Saros Cowasjee D. Bharati Mukherjee E. Rahi Masoom Raza
    Answer: C. (A), (C) and (E) only English · December 2023
  3. Match List I with List II: List I: Text List II: Author A. The Collaborator I. Amandeep Sandhu B. The Garden of Solitude II. Shahnaz Bashir C. Roll of Honour III. Siddhartha Gigoo D. The Half Mother IV. Mirza Waheed
    Answer: A. A-IV, B-III, C-I, D-II English · December 2023
  4. Macaulay's 1835 Minute on Indian Education aimed to create a class of persons who were:
    Answer: B. Indian in blood and colour, but English in taste English · June 2023 (Shift 2)
  5. Arrange the following collections of Nissim Ezekiel in chronological order: A. The Exact Name B. Latter-Day Psalms C. Sixty Poems D. The Unfinished Man E. A Time to Change
    Answer: B. E, C, D, A, B English · June 2023 (Shift 2)
  6. Who wrote A Sketch of Anglo-Indian Literature?
    Answer: C. E. F. Oaten English · June 2023 (Shift 2)
  7. Which playwright shows the influence of the Yakshagana folk tradition in his plays?
    Answer: B. Girish Karnad English · June 2023 (Shift 2)
  8. In which poem does Kamala Das describe her husband and sons, and herself as wife and mother 'insignificant as a fly'?
    Answer: D. 'A Widow's Lament' English · June 2023 (Shift 2)
  9. In Indian English Literature 1980–2000: A Critical Survey, what do M. K. Naik and Shyamala Narayan claim about Indian English drama?
    Answer: B. It is the 'sick man' of Indian English literature English · June 2023 (Shift 2)
  10. Arrange the following plays in chronological order: A. Mahesh Dattani, Tara B. Gieve Patel, Mister Behram C. Asif Currimbhoy, Goa D. Nissim Ezekiel, Marriage Poem E. Asif Currimbhoy, The Dumb Dancer
    Answer: C. E, C, D, B, A English · June 2023 (Shift 2)
  11. Match List I with List II: List I: Playwright List II: Play A. Partap Sharma I. Sleepwalkers B. Asif Currimbhoy II. Mira C. Gurcharan Das III. A Touch of Brightness D. Nissim Ezekiel IV. The Hungry Ones
    Answer: D. A-III, B-IV, C-II, D-I English · June 2023 (Shift 2)
  12. Match List I with List II: List I: Author List II: Work A. P. Lal I. Speaking of Siva B. Adil Jussawalla II. The Man of Dharma and the Rasa of Silence C. A. K. Ramanujan III. Rough Passage D. R. Parthasarathy IV. Missin…
    Answer: D. A-II, B-IV, C-I, D-III English · June 2023 (Shift 2)
  13. Which of the following plays contain the rehearsal of a play within the play? A. Shakespeare, Julius Caesar B. Pirandello, Six Characters in Search of an Author C. Miller, Death of a Salesman D. Jarry, Ubu Roi E. Tendul…
    Answer: B. B and E only English · June 2023 (Shift 2)
  14. Match List I with List II: List I: Work List II: Author A. Culture and Environment I. Gayatri Chakravorty Spivak B. In Other Worlds: Essays in Cultural Politics II. F. R. Leavis and Denys Thompson C. The Cultural Turn I…
    Answer: B. A-II, B-I, C-III, D-IV English · June 2023 (Shift 2)
  15. What did the Kothari Commission suggest about English?
    Answer: B. That English be studied as a library language, to give access to knowledge in s… English · June 2023 (Shift 1)
  16. Which of the following form Mulk Raj Anand's trilogy? A. The Village B. Private Life of an Indian Prince C. Across the Black Waters D. The Sword and the Sickle E. The Road
    Answer: B. A, C and D only English · June 2023 (Shift 1)
  17. What is the name of the goddess in Raja Rao's Kanthapura?
    Answer: A. Kenchamma English · June 2023 (Shift 1)
  18. Arrange the following books of poetry in chronological order: A. Nissim Ezekiel, A Time to Change B. Kedarnath Singh, Banaras and Other Poems C. Sri Aurobindo, Savitri D. Sarojini Naidu, The Golden Threshold E. Sudeep S…
    Answer: B. D, C, A, B, E English · June 2023 (Shift 1)
  19. Purdah is a collection of poems by:
    Answer: B. Imtiaz Dharker English · June 2023 (Shift 1)
  20. Arrange the following playwrights in order of birth: A. Asif Currimbhoy B. Gurcharan Das C. Nissim Ezekiel D. Gieve Patel E. Cyrus Mistry
    Answer: C. C, A, D, B, E English · June 2023 (Shift 1)
  21. Match List I with List II: List I: Author List II: Work A. Humayun Kabir I. A Goddess Named Gold B. Bhabani Bhattacharya II. Men and Rivers C. Manohar Malgonkar III. Combat of Shadows D. Kamala Markandaya IV. Possession
    Answer: D. A-II, B-I, C-III, D-IV English · June 2023 (Shift 1)
  22. A. K. Ramanujan was also a: A. Photographer B. Translator C. Painter D. Classical singer E. Teacher at the University of Chicago
    Answer: D. B and E only English · June 2023 (Shift 1)
  23. Which three of the following plays were written by Nissim Ezekiel? A. Savaksa B. Marriage Poem C. Nalini D. Mister Behram E. The Sleepwalkers
    Answer: D. B, C and E only English · June 2023 (Shift 1)
  24. Match List I with List II: List I: Title / institution List II: Name A. The Feast of Youth I. Meena Kandasamy B. 'Hunger' II. P. Lal C. Writers Workshop III. Harindranath Chattopadhyay D. Touch IV. Jayanta Mahapatra
    Answer: C. A-III, B-IV, C-II, D-I English · June 2023 (Shift 1)
  25. Arrange the following texts in chronological order of publication: A. Kamala Markandaya, Two Virgins B. R. K. Narayan, The Painter of Signs C. Bhabani Bhattacharya, Shadow from Ladakh D. Manohar Malgonkar, A Bend in the…
    Answer: C. E, D, C, A, B English · June 2023 (Shift 1)
  26. Which three of the following plays were written by Bhasa? A. Charudatta B. Ratnavali C. Urubhanga D. Malavikagnimitram E. Karnabharam
    Answer: B. A, C and E only English · June 2023 (Shift 1)
  27. In which year did the Education Commission chaired by D. S. Kothari (the sixth commission in the history of Indian education) submit its report?
    Answer: B. 1966 English · December 2022 (Shift 2)
  28. Who chaired the University Education Commission of 1948?
    Answer: D. S. Radhakrishnan English · December 2022 (Shift 2)
  29. Which of the following was the first newspaper of India?
    Answer: A. Hicky's Bengal Gazette English · December 2022 (Shift 2)
  30. 'The great object of the British Government ought to be the promotion of European literature and science among the natives of India; and all the funds appropriated for the purpose of education would be best employed on…
    Answer: C. Lord William Bentinck English · December 2022 (Shift 2)