All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
English · UNIT 03

Indian Writing in English – Previous Year Questions

226 questions from past UGC NET English papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Which of the following statements about The Autobiography of an Unknown Indian are true? A. It is Nirad C. Chaudhuri's autobiography. B. It is a work of Partition literature. C. The author's unabashed Anglophilia made i…
    Answer: A. A, C, D only English · August 2024 (Shift 1)
  2. Arrange the following writers by year of birth: A. R. K. Narayan B. Raja Rao C. Sri Aurobindo D. K. S. Venkataramani E. Sarojini Naidu
    Answer: C. C, E, D, A, B English · August 2024 (Shift 1)
  3. Which of the following stories deal with Partition? A. Manto, 'Thanda Gosht' B. Ismat Chughtai, 'Gharwali' C. 'Jila-Watan' D. Rajinder Singh Bedi, 'Lajwanti' E. Mahasweta Devi, 'Rudali'
    Answer: C. A, C and D only English · August 2024 (Shift 1)
  4. Arrange the following novels in chronological order: A. Ahmed Ali, Twilight in Delhi B. Chaman Nahal, Azadi C. Manohar Malgonkar, Distant Drum D. Mulk Raj Anand, Untouchable E. K. A. Abbas, Tomorrow Is Ours
    Answer: A. D, A, E, C, B English · August 2024 (Shift 1)
  5. Arrange the following novels in chronological order: A. So Many Hungers! B. All About H. Hatterr C. Music for Mohini D. Waiting for the Mahatma E. Kanthapura
    Answer: C. E, A, B, C, D English · August 2024 (Shift 1)
  6. Match List I with List II: List I: Writer List II: Work A. Vikram Seth I. Knife B. V. S. Naipaul II. The Lowland C. Salman Rushdie III. The Masque of Africa D. Jhumpa Lahiri IV. From Heaven Lake
    Answer: D. A-IV, B-III, C-I, D-II English · August 2024 (Shift 1)
  7. Match List I with List II: List I: Retelling List II: Author A. Shyam: An Illustrated Retelling of the Bhagavata I. Anand Neelakantan B. War of Lanka II. Kavita Kané C. Ahalya's Awakening III. Devdutt Pattanaik D. Ajaya…
    Answer: B. A-III, B-IV, C-II, D-I English · August 2024 (Shift 1)
  8. Match List I with List II: List I: Dalit writer List II: Language A. Lal Singh Dil I. Hindi B. Urmila Pawar II. Kannada C. Tulsi Ram III. Punjabi D. Devanur Mahadeva IV. Marathi
    Answer: C. A-III, B-IV, C-I, D-II English · August 2024 (Shift 1)
  9. Arrange the following novels in chronological order: A. Kamila Shamsie, Kartography B. Jhumpa Lahiri, The Namesake C. Chitra Banerjee Divakaruni, The Last Queen D. Bharati Mukherjee, Desirable Daughters E. Kiran Desai,…
    Answer: D. A, D, B, E, C English · August 2024 (Shift 1)
  10. Which of the following are graphic narratives? A. Indu Sundaresan, The Feast of Roses B. Srividya Natarajan and S. Anand, Bhimayana C. Malik Sajad, Munnu: A Boy from Kashmir D. Rohinton Mistry, A Fine Balance E. Vishwaj…
    Answer: A. B, C, E only English · August 2024 (Shift 1)
  11. Arrange the five junctures (sandhis) of plot in Dhananjaya's Dasharupaka in order: A. Avamarsha (pause) B. Mukha (opening) C. Pratimukha (progression) D. Upasamhriti / Nirvahana (conclusion) E. Garbha (development)
    Answer: B. B, C, E, A, D English · August 2024 (Shift 1)
  12. Arrange the following works of B. R. Ambedkar in chronological order: A. Mr. Gandhi and the Emancipation of the Untouchables B. Annihilation of Caste C. The Problem of the Rupee D. Federation versus Freedom E. The Buddh…
    Answer: C. C, B, D, A, E English · August 2024 (Shift 1)
  13. Which ship brought the first indentured Indian labourers to Trinidad in 1845?
    Answer: B. Fatel Razack English · August 2024 (Shift 1)
  14. Which of the following about NEP 2020 is NOT true?
    Answer: A. It recommends setting up an 'Indian Institute of English Literature and Interpr… English · December 2023 (Rescheduled)
  15. Which of the following pairs of tribal narratives and writers is NOT correct?
    Answer: C. Amrutara Santana – Pratibha Ray English · December 2023 (Rescheduled)
  16. Which of the following texts are NOT by an Indian diaspora novelist? A. Darkness B. Moth Smoke C. Whereabouts D. The Reluctant Fundamentalist E. Clear Light of Day
    Answer: C. (B) and (D) only English · December 2023 (Rescheduled)
  17. Which of the following assumptions about diasporic identities are NOT true? A. Migrancy shapes ways of being and seeing beyond the actual journey. B. Migrancy may expose migrants and their children to displacement and f…
    Answer: D. (C) and (D) only English · December 2023 (Rescheduled)
  18. Match List I with List II: List I: Work List II: Author A. The Nutmeg's Curse I. Amitava Kumar B. Victory City II. Amitav Ghosh C. A Time Outside This Time III. Jhumpa Lahiri D. Translating Myself and Others IV. Salman…
    Answer: D. A-II, B-IV, C-I, D-III English · December 2023 (Rescheduled)
  19. Match List I with List II: List I: Partition story List II: Writer A. Malbe ka Malik I. Bhisham Sahni B. Amritsar Aa Gaya Hai II. Ismat Chughtai C. Jadein (Roots) III. Rajinder Singh Bedi D. Lajwanti IV. Mohan Rakesh
    Answer: D. A-IV, B-I, C-II, D-III English · December 2023 (Rescheduled)
  20. Arrange V. S. Naipaul's works chronologically: A. A House for Mr Biswas B. The Mimic Men C. The Mystic Masseur D. Half a Life E. Magic Seeds
    Answer: C. C, A, B, D, E English · December 2023 (Rescheduled)
  21. Arrange the following Indian poeticians chronologically: A. Bhoja B. Lollata C. Udbhata D. Dandin E. Bhamaha
    Answer: B. E, D, C, B, A English · December 2023 (Rescheduled)
  22. Match List I with List II: List I: Autobiography List II: Writer A. My Second Innings I. T. N. Seshan B. Justice for the Judge II. L. K. Advani C. My Country My Life III. Ranjan Gogoi D. Through the Broken Glass IV. Sha…
    Answer: B. A-IV, B-III, C-II, D-I English · December 2023 (Rescheduled)
  23. Match List I with List II: List I: Work List II: Author A. Aadha Gaon I. Attia Hosain B. Aag Ka Darya II. Rahi Masoom Raza C. Sunlight on a Broken Column III. Intizar Husain D. Basti IV. Qurratulain Hyder
    Answer: C. A-II, B-IV, C-I, D-III English · December 2023 (Rescheduled)
  24. Which of the following texts is NOT based on transgender issues?
    Answer: C. The Beast with Nine Billion Feet English · December 2023 (Rescheduled)
  25. Match List I with List II: List I: Film List II: Source A. Kai Po Che! I. Macbeth B. Slumdog Millionaire II. Romeo and Juliet C. Maqbool III. The 3 Mistakes of My Life D. Ishaqzaade IV. Q & A
    Answer: C. A-III, B-IV, C-I, D-II English · December 2023 (Rescheduled)
  26. Which of the following statements is NOT true about NEP 2020?
    Answer: C. It recommends that English should be the only medium of instruction at the elem… English · December 2023
  27. Match List I with List II: List I: Novel List II: Writer A. Waiting for the Mahatma I. Bhabani Bhattacharya B. So Many Hungers! II. R. K. Narayan C. The Sword and the Sickle III. Manohar Malgonkar D. Distant Drum IV. Mu…
    Answer: A. A-II, B-I, C-IV, D-III English · December 2023
  28. Kamala Das's 'An Introduction' is:
    Answer: C. A poem of resistance and protest English · December 2023
  29. The Calcutta Chromosome (1995), a novel exploring past and future, was written by:
    Answer: B. Amitav Ghosh English · December 2023
  30. What is the correct chronological order of publication of the following texts? A. R. K. Narayan, The Financial Expert B. Manohar Malgonkar, A Bend in the Ganges C. Raja Rao, Kanthapura D. Shashi Tharoor, The Great India…
    Answer: C. (C), (A), (B), (D), (E) English · December 2023