All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
English · UNIT 03

Indian Writing in English – Previous Year Questions

226 questions from past UGC NET English papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Assertion (A): India has a dozen or more major languages and literatures, largely regional. Reason (R): The Aryans brought Sanskrit, Muslim rule produced Urdu as the expression of a composite culture, and British rule m…
    Answer: A. Both A and R are correct and R is the correct explanation of A English · December 2025
  2. Which statements about Mulk Raj Anand are correct? A. He was educated at Lahore, London and Cambridge and took a doctorate in philosophy. B. He joined the Progressive Writers' Movement and settled in London after the Wa…
    Answer: C. A, C, and E only English · December 2025
  3. Match List I with List II: List I: Theme List II: Novel by R. K. Narayan A. A disappointed lover becomes a sadhu for a while I. The Guide B. A discharged convict is taken for a sadhu II. Waiting for the Mahatma C. The h…
    Answer: D. A-IV, B-I, C-II, D-III English · December 2025
  4. Which book records the 'adventures of a brown man in search of civilization'?
    Answer: A. A Passage to England English · December 2025
  5. Match List I with List II: List I: Poet List II: Family / community A. A. K. Ramanujan I. Zoroastrian B. G. S. Sharat Chandra II. Jewish C. Jimmy Avissa III. Hindu Srivaishnava D. Nissim Ezekiel IV. Lingayat
    Answer: C. A-III, B-IV, C-I, D-II English · December 2025
  6. In which Anita Desai novel does the heroine, pregnant for the fifth time, leave her husband for the island of Manori?
    Answer: C. Where Shall We Go This Summer? English · December 2025
  7. Which is NOT one of Sharankumar Limbale's reformulations in his Dalit aesthetics?
    Answer: D. The equality, liberty, justice and fraternity of human beings are satyam and su… English · December 2025
  8. Arrange the following institutions in the order in which they began teaching Indian Writing in English: A. Central Institute of English, Hyderabad B. University of Mysore C. Karnatak University D. Andhra University E. O…
    Answer: C. B, D, C, E, A English · December 2025
  9. Karnad's Hayavadana and Thomas Mann's The Transposed Heads are based on a tale from:
    Answer: D. the Kathasaritsagara English · December 2025
  10. Whose poetry is steeped in the Orissa scene, with the Jagannatha temple at Puri recurring?
    Answer: A. Jayanta Mahapatra English · December 2025
  11. Who prepared the first blueprint on English education in India in 1792?
    Answer: B. Charles Grant English · June 2025
  12. Who wrote to the Committee of Public Instruction on introducing English as official language of the Government and that of education?
    Answer: C. William Bentinck English · June 2025
  13. Lord Curzon used the report of the Indian Universities Commission of 1902 to:
    Answer: D. centralize school education under a Director-General of Education English · June 2025
  14. According to the 1991 Census, ________ languages are considered scheduled languages.
    Answer: B. 18 English · June 2025
  15. Who described Raja Rammohun Roy as 'the inauguration of the modern age in India'?
    Answer: A. Rabindranath Tagore English · June 2025
  16. Identify the pairs which are matched correctly: A. Barbara Christian – 'The Race for Theory' B. Alfred W. Crosby – 'Unhiding the Hidden' C. Paul Carter – Naming Place D. Graham Huggan – Ecological Imperialism E. Thomas…
    Answer: B. A, C and E only English · December 2024
  17. Which of the following texts was written by Rabindranath Tagore?
    Answer: B. Chandalika English · December 2024
  18. Arrange the following novels of Mulk Raj Anand in chronological order: A. Coolie B. The Big Heart C. The Village D. Two Leaves and a Bud E. Seven Summers
    Answer: D. A, D, C, B, E English · December 2024
  19. Match List I with List II: List I: Text List II: Author A. Autobiography of an Unknown Indian I. Dom Moraes B. My Son's Father II. A. S. Iyengar C. All Through the Gandhian Era III. Sasthi Brata D. My God Died Young IV.…
    Answer: C. A-IV, B-I, C-II, D-III English · December 2024
  20. Who wrote The Life Divine?
    Answer: C. Sri Aurobindo English · December 2024
  21. In which year was Raja Rao's Kanthapura published?
    Answer: A. 1938 English · December 2024
  22. Match List I with List II: List I: Play List II: Playwright A. Nala and Damayanti I. Sri Aurobindo B. Jayadeva II. Vasudeva Rao C. The Viziers of Bassora III. P. A. Krishnaswamy D. The Flute of Krishna IV. Harindranath…
    Answer: B. A-II, B-IV, C-I, D-III English · December 2024
  23. Match List I with List II: List I: Author List II: Work A. Manohar Malgonkar I. The Weird Dance and Other Stories B. Chaman Nahal II. The Survivor C. Ruskin Bond III. Rumble-Tumble D. Arun Joshi IV. Neighbour's Wife and…
    Answer: A. A-III, B-I, C-IV, D-II English · December 2024
  24. Match List I with List II: List I: Poem List II: Poet A. 'The Golden Light' I. Toru Dutt B. 'The Lotus' II. Sarojini Naidu C. 'Indian Dancers' III. Henry Derozio D. 'The Harp of India' IV. Sri Aurobindo
    Answer: D. A-IV, B-I, C-II, D-III English · December 2024
  25. Which of the following works of R. K. Narayan were published after Independence? A. The Dark Room B. The English Teacher C. The Financial Expert D. Swami and Friends E. The Guide
    Answer: C. C and E only English · December 2024
  26. Match List I with List II: List I: Text List II: Author A. My Days with Gandhi I. Dilip Kumar Roy B. Among the Great II. Nirmal Kumar Bose C. Life of Sri Aurobindo III. Krishna Kripalani D. Rabindranath Tagore: A Biogra…
    Answer: D. A-II, B-I, C-IV, D-III English · December 2024
  27. Match List I with List II: List I: Author List II: Novel A. Kamala Markandaya I. The Grip of Change B. P. Sivakami II. The Hindoo Wife, or The Enchanted Fruit C. Anita Desai III. Possession D. Raj Lakshmi Debi IV. Cry,…
    Answer: A. A-III, B-I, C-IV, D-II English · December 2024
  28. Match List I with List II: List I: Author List II: Work A. Basudev Sunani I. Karukku B. Om Prakash Valmiki II. The Weave of My Life C. Bama III. Cast Out D. Urmila Pawar IV. Joothan
    Answer: B. A-III, B-IV, C-I, D-II English · December 2024
  29. Which of the given statements about Om Prakash Valmiki's Joothan are correct? A. Joothan is a novel. B. It critically represents the condition of the Valmiki community. C. It describes the hardships faced by Dalits in i…
    Answer: C. B, C and E only English · December 2024
  30. Arrange the following works in chronological order: A. The Wound of Spring (S. Menon Marath) B. Men and Rivers (Humayun Kabir) C. The House at Adampur (Anand Lall) D. The Vermilion Boat (Sudhin N. Ghose) E. Delinquent C…
    Answer: B. B, D, C, A, E English · December 2024