All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
English · UNIT 03

Indian Writing in English – Previous Year Questions

226 questions from past UGC NET English papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Who wrote of the productive capacities of the 'Third Space' as having a colonial or postcolonial provenance?
    Answer: A. Homi K. Bhabha English · June 2022 (Shift 1)
  2. Which critic appropriates Marx's statement 'They cannot represent themselves; they must be represented'?
    Answer: A. Chandra Talpade Mohanty English · June 2022 (Shift 1)
  3. Which of the following graphic narratives depict a political crisis? A. Sarnath Banerjee, Corridor B. Art Spiegelman, Maus C. Joe Sacco, Footnotes in Gaza D. Amruta Patil, Kari E. Phoebe Gloeckner, The Diary of a Teenag…
    Answer: A. B and C only English · June 2022 (Shift 1)
  4. Arrange the following characters in the chronological order of the works in which they appear: A. Praneshacharya B. Shakuni C. Rusty D. Gobar
    Answer: D. B, D, C, A English · 2021 cycle (Shift 2)
  5. Which departments did Wood's Despatch (1854) recommend in the universities? A. Arabic B. English C. French D. Law
    Answer: B. A, B and D only English · 2021 cycle (Shift 2)
  6. Arrange the following in chronological order: A. English replaces Persian as the language of administration B. Charles Grant arrives in India C. Universities founded at Calcutta, Bombay and Madras D. Fort William, Calcu…
    Answer: D. D, B, A, C English · 2021 cycle (Shift 2)
  7. Match List I with List II: List I: Library / institute List II: City A. Connemara Public Library I. Kolkata B. Dhvanyaloka II. Chennai C. Bhandarkar Oriental Research Institute III. Mysore D. The Asiatic Society IV. Pune
    Answer: D. A-II, B-III, C-IV, D-I English · 2021 cycle (Shift 2)
  8. Which of the following songwriters have received the Nobel Prize in Literature? A. Elton John B. Rabindranath Tagore C. Bob Dylan D. Bob Marley
    Answer: B. B and C only English · 2021 cycle (Shift 2)
  9. Arrange the following novels in chronological order: A. The God of Small Things B. The Inheritance of Loss C. That Long Silence D. The Namesake
    Answer: C. C, A, D, B English · 2021 cycle (Shift 2)
  10. Which theme best sums up most of Vijay Tendulkar's plays?
    Answer: C. The workings of power English · 2021 cycle (Shift 2)
  11. What does Urvashi Butalia aim at in The Other Side of Silence? A. Understanding Partition beyond the political divide B. Foregrounding a personal history of Partition C. Presenting Partition as more tragic than the Holo…
    Answer: A. A and B only English · 2021 cycle (Shift 2)
  12. Match List I with List II: List I: Book List II: Author A. English, August I. Shyam Selvadurai B. In Custody II. Anita Desai C. Such a Long Journey III. Rohinton Mistry D. Funny Boy IV. Upamanyu Chatterjee
    Answer: A. A-IV, B-II, C-III, D-I English · 2021 cycle (Shift 2)
  13. Who wrote The Truth about Me: A Hijra Life Story?
    Answer: A. A. Revathi English · 2021 cycle (Shift 2)
  14. Who wrote The Otherness of English: India's Auntie Tongue Syndrome?
    Answer: A. Probal Dasgupta English · 2021 cycle (Shift 2)
  15. Match List I with List II: List I: Critical text List II: Author/editor A. The Lie of the Land: English Literary Studies in India I. Alok Mukherjee B. Masks of Conquest II. Rajeswari Sunder Rajan C. Rethinking English I…
    Answer: A. A-II, B-III, C-IV, D-I English · 2021 cycle (Shift 2)
  16. In which book of Paradise Lost does 'Agra and Lahor of Great Mogul' appear?
    Answer: D. Book XI English · 2021 cycle (Shift 2)
  17. Which were among the earliest colonial publishing initiatives for India? A. Andrew Lang's Colonial Book Series B. Murray's Home and Colonial Library C. Macmillan's Colonial Library D. Chatto & Windus Colonial Library
    Answer: C. B and C only English · 2021 cycle (Shift 2)
  18. Which of the following aims did Wood's Despatch (1854) seek to promote? A. Imparting Western knowledge to Indians B. Restricting access to English education C. Educating British officers in Sanskrit and Persian D. Creat…
    Answer: D. A and D only English · 2021 cycle (Shift 1)
  19. What did the UGC Working Group of 1978 on the medium of instruction in higher education recommend?
    Answer: A. A quicker switchover from English to Indian languages English · 2021 cycle (Shift 1)
  20. Match List I with List II: List I: Writer List II: Book A. Bankim Chandra Chatterjee I. Untouchable B. Mulk Raj Anand II. Rajmohan's Wife C. Panchkouree Khan III. Stories from Indian Christian Life D. Kamala Satthianadh…
    Answer: A. A-II, B-I, C-IV, D-III English · 2021 cycle (Shift 1)
  21. Which of Nissim Ezekiel's poems satirise Indians' use of English? A. 'Goodbye Party for Miss Pushpa T. S.' B. 'Philosophy' C. 'The Patriot' / 'Very Indian Poem in Indian English' D. 'Jewish Wedding in Bombay' E. 'Poet,…
    Answer: A. A and C only English · 2021 cycle (Shift 1)
  22. Which playwright used elements of Yakshagana in his theatre?
    Answer: B. Girish Karnad English · 2021 cycle (Shift 1)
  23. Which Karnad play shares its theme with Thomas Mann's The Transposed Heads?
    Answer: A. Hayavadana English · 2021 cycle (Shift 1)
  24. Which readerships does Meenakshi Mukherjee identify for the early Indian novel in English? A. A pan-Indian readership B. A localised Indian readership C. A British readership D. The colonial administrator in India
    Answer: A. A and B only English · 2021 cycle (Shift 1)
  25. What preoccupies Agastya Sen, the protagonist of Upamanyu Chatterjee's English, August? A. Marijuana B. Magic C. Monotheism D. Marcus Aurelius
    Answer: B. A and D only English · 2021 cycle (Shift 1)
  26. Which term best describes Shyam Selvadurai's Funny Boy?
    Answer: C. Coming-of-age novel English · 2021 cycle (Shift 1)
  27. From whom does Spivak borrow the term 'subaltern'?
    Answer: D. Antonio Gramsci English · 2021 cycle (Shift 1)
  28. What does the Subaltern Studies project contend? A. Traditional historiography celebrated the role of the subalterns. B. Traditional history celebrates select icons of the freedom movement. C. Traditional historiography…
    Answer: D. B and D only English · 2021 cycle (Shift 1)
  29. Who represented the global spread of English as three concentric circles?
    Answer: C. Braj B. Kachru English · 2021 cycle (Shift 1)
  30. Statement I: The Education Commission of 1964–66 recommended removing English as the medium of instruction at college level. Statement II: English largely remains the language of administration and jurisprudence.
    Answer: D. Statement I is incorrect but Statement II is true English · 2020 cycle (Shift 2)