All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET · UNIT 07

Environmental Studies (EVS) – Previous Year Questions

60 questions from past HTET Common Portion papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Consider the terms in Column-A and Column-B : Column-A Column-B Protein Vitamin B1, B2, B6, B12 Sugar Calcium Carbohydrates Energy Vitamins Pulses (Dal) Minerals Glucose What definition in Column-B corresponds to 'Miner…
    Answer: B. Calcium HTET 2023 Level-1 (PRT)
  2. Which of the following components of air is present in the largest amount in the atmosphere ?
    Answer: A. Nitrogen HTET 2023 Level-1 (PRT)
  3. Which teaching approach is most effective in EVS to encourage critical thinking and Inquiry based learning ?
    Answer: C. Experimental learning and discussions HTET 2023 Level-1 (PRT)
  4. In an EVS role-play activity, what should teachers do to ensure its success ?
    Answer: C. Allow students to explore various roles and make their own decisions. HTET 2023 Level-1 (PRT)
  5. Which of the following vitamins is not correctly matched with a disease or condition that can help to prevent or alleviate it ?
    Answer: D. Vitamin K - Tuberculosis HTET 2023 Level-1 (PRT)
  6. Why are many thermal power plants typically set up near coal or oil fields ?
    Answer: D. To transport coal or petroleum more easily. HTET 2023 Level-1 (PRT)
  7. Which of the following material is not typically derived from wood obtained from forests ?
    Answer: B. Thermocol HTET 2023 Level-1 (PRT)
  8. If you use the property of magnetic attraction to classify objects, what would be the result for Wooden and Iron tables ?
    Answer: C. The Wooden and Iron tables would belong to different groups. HTET 2023 Level-1 (PRT)
  9. Which environmental awareness day is observed on March 21st to celebrate and raise awareness about the World's Forest and their significance ?
    Answer: D. World Forest Day HTET 2023 Level-1 (PRT)
  10. While teaching about environmental conservation, what role does empathy play in the learning process ?
    Answer: D. Empathy is essential for understanding the perspectives of all stakeholders in… HTET 2023 Level-1 (PRT)
  11. Which of the following source of water is most likely to be closely related to the concept of a "Family Member" in terms of water sources ?
    Answer: D. Well HTET 2023 Level-1 (PRT)
  12. How can teachers adapt EVS teaching to address the unique environmental challenges and opportunities in different regions ?
    Answer: C. By incorporating local context, case studies, and involving students in local e… HTET 2023 Level-1 (PRT)
  13. When choosing a source of energy for a given situation, which factors influence the decision most ?
    Answer: A. The environmental damage caused by the source HTET 2023 Level-1 (PRT)
  14. What is the term for the variety of life on Earth, including all species of plants, animals and micro organisms ?
    Answer: A. Biodiversity HTET 2023 Level-1 (PRT)
  15. Ten Percent Law of energy transfer was given by Linderman in the year :
    Answer: B. 1942 HTET 2023 Level-1 (PRT)
  16. How can the concept of appreciating different food preferences be applied in daily life to promote harmony and understanding ?
    Answer: B. By exploring and sharing different cuisines and respecting other food choices. HTET 2023 Level-1 (PRT)
  17. What is the primary sensory experience described when moving through the thick forest on the way to school ?
    Answer: D. The sounds of various birds and creatures HTET 2023 Level-1 (PRT)
  18. What are the main categories of impurities found in sewerage ?
    Answer: B. Organic and inorganic impurities HTET 2023 Level-1 (PRT)
  19. In the context of EVS teaching, what does scaffolding refer to ?
    Answer: B. Gradually reducing support as students gain skills and knowledge. HTET 2023 Level-1 (PRT)
  20. How does NEP 2020, impact assessment method in EVS teaching ?
    Answer: B. It promotes authentic assessments to gauge students understanding of environmen… HTET 2023 Level-1 (PRT)
  21. In the context of unequal food distribution, which issue is most likely to be discussed when comparing wellfed children with those suffering from malnutrition, disease and hunger ?
    Answer: B. Socioeconomic factors HTET 2023 Level-1 (PRT)
  22. What is the unique feature about water ?
    Answer: B. Water has various forms and essential for life. HTET 2023 Level-1 (PRT)
  23. In an ecosystem : (i) the flow of energy is unidirectional. (ii) the flow of materials is unidirectional. (iii) the flow of materials is cyclic. (iv) the flow of energy is cyclic.
    Answer: D. (i) and (iii) HTET 2023 Level-1 (PRT)
  24. What is the significance of field visits and practical activities in EVS teaching ?
    Answer: B. They provide students with hands-on-experiences and a deeper understanding of e… HTET 2023 Level-1 (PRT)
  25. What concept is introduced in relation to natural processes such as cloud formation, rain and the creation of fresh water from saline water ?
    Answer: B. Saturation and super-saturation of solutions HTET 2023 Level-1 (PRT)
  26. How can teachers inclusively integrate indigenous knowledge and perspectives into EVS teaching ?
    Answer: B. By proactive seeking and integrating indigenous knowledge, cultural practices,… HTET 2023 Level-1 (PRT)
  27. Which of the following is a key principle of constructivist teaching in EVS ?
    Answer: C. Active engagement in problem solving and exploration HTET 2023 Level-1 (PRT)
  28. Which of the following is not derived from an animal source and is considered a plant based product ?
    Answer: B. Soyabean HTET 2023 Level-1 (PRT)
  29. In the context of NEP 2020, what is the role of experiential learning in EVS teaching ?
    Answer: C. Experiential learning is encouraged and integral to EVS teaching. HTET 2023 Level-1 (PRT)
  30. While identifying features of leaves, which of the following senses is most relevant ?
    Answer: C. Sight HTET 2023 Level-1 (PRT)