All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET · UNIT 07

Environmental Studies (EVS) – Previous Year Questions

60 questions from past HTET Common Portion papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Disposable plastic plates and glasses should not be used because :
    Answer: A. They are made of non-biodegradable materials. HTET 2022 Level-1 (PRT)
  2. What do you mean by balanced diet ? (i) It means choosing a wide variety of food and drinks from all food groups. (ii) It means eating certain things in small amounts such as saturated fat, cholesterol, simple sugar etc…
    Answer: B. (i), (ii) and (iii) HTET 2022 Level-1 (PRT)
  3. Choose the right group from the following which has no fossil fuel :
    Answer: A. Wind, tide and sun HTET 2022 Level-1 (PRT)
  4. Radiation with maximum penetration power is :
    Answer: B. γ-rays HTET 2022 Level-1 (PRT)
  5. Which one of the following is an artificial ecosystem ?
    Answer: C. Aquarium HTET 2022 Level-1 (PRT)
  6. When air is blown from mouth into a test tube containing lime water, the lime water turns milky. The milkiness is indicator of the presence of which gas ?
    Answer: D. Carbon dioxide HTET 2022 Level-1 (PRT)
  7. Which one of the following is not a fossil fuel ?
    Answer: B. Liquid Hydrogen (LH) HTET 2022 Level-1 (PRT)
  8. When white light passes through a prism the colour which bends the least is :
    Answer: B. Red HTET 2022 Level-1 (PRT)
  9. Spiny leaves are the characteristics of which type of plants ?
    Answer: D. Xerophytic HTET 2022 Level-1 (PRT)
  10. Which of the following continent lies only in Southern Hemisphere ?
    Answer: D. Australia HTET 2022 Level-1 (PRT)
  11. In Column-I, names of scientists are given and in Column-II, some discoveries are given : Column-I Column-II (a) Alexander Fleming (i) Anthrax Bacterium (b) Edward Jenner (ii) Fermentation (c) Louis Pasteur (iii) Penici…
    Answer: A. (a)-iii, (b)-iv, (c)-ii, (d)-i HTET 2022 Level-1 (PRT)
  12. Which group of organisms is not the constituent of a particular food chain ?
    Answer: B. Plankton, man, fish, grasshopper HTET 2022 Level-1 (PRT)
  13. Which of the following is a water borne disease ?
    Answer: C. Hepatitis HTET 2022 Level-1 (PRT)
  14. Based on the following three facts identify the planet : (i) It is the second largest planet of the solar system. (ii) It has ice ring around it. (iii) Its largest satellite is Titan.
    Answer: B. Saturn HTET 2022 Level-1 (PRT)
  15. Match the following nutrients (Column-I) with their main sources (Column-II) and find out the correct answer using the codes given below : Column-I (Nutrients) Column-II (Sources) (a) Carbohydrate (i) Green leafy vegeta…
    Answer: A. (a)-iv, (b)-iii, (c)-ii, (d)-i HTET 2022 Level-1 (PRT)
  16. Match the various layers of atmosphere with their approximate distance and choose the correct code given below : Column-I Column-II (a) Troposphere (i) 20 to 60 km (b) Stratosphere (ii) 60 to 120 km (c) Mesosphere (iii)…
    Answer: B. (a)-iii, (b)-i, (c)-ii, (d)-iv HTET 2022 Level-1 (PRT)
  17. Match the Biosphere reserves given in Column-I with the geographical location in Column-II and choose the correct answer using the codes given below : Column-I Column-II (a) Nilgiri Reserve (i) Uttarakhand (b) Sunderban…
    Answer: C. (a)-iii, (b)-iv, (c)-ii, (d)-i HTET 2022 Level-1 (PRT)
  18. What will happen if Antelope is missing in the food chain given below ? Grass → Antelope → Tiger
    Answer: D. The population of tiger decreases and the population of grass increases. HTET 2022 Level-1 (PRT)
  19. Match the dates (Column-I) with days (Column-II) and choose the correct answer using the codes given below : Column-I (Dates) Column-II (Days) (a) 2 February (i) World Forestry Day (b) 21 March (ii) World Wetland Day (c…
    Answer: A. (a)-ii, (b)-i, (c)-iv, (d)-iii HTET 2022 Level-1 (PRT)
  20. Find out the correct combination of following two columns : Deficiency Disease (a) Lack of Vitamin A (i) Goiter (b) Lack of Iron (ii) Night blindness (c) Lack of Calcium (iii) Weakness of Bones (d) Lack of Iodine (iv) A…
    Answer: A. (a)-ii, (b)-iv, (c)-iii, (d)-i HTET 2022 Level-1 (PRT)
  21. Match the Global Environmental problems given in Column-I with their causes given in Column-II and choose the correct answer using the codes given below : Column-I Column-II (a) Ozone layer depletion (i) Emission of CO2…
    Answer: D. (a)-iii, (b)-i, (c)-iv, (d)-ii HTET 2022 Level-1 (PRT)
  22. Bone is used as a fertilizer because it contains the following plant nutrient :
    Answer: D. Phosphorus HTET 2022 Level-1 (PRT)
  23. Which of the following ocean lies to the West of Australia and East of Africa ?
    Answer: B. Indian Ocean HTET 2022 Level-1 (PRT)
  24. Natural sources of air pollution are : (a) Volcanic eruption (b) Forest fire (c) Decay of vegetation (d) Automobile exhausts Select the most correct answer using the codes given below :
    Answer: C. (a), (b) and (c) HTET 2022 Level-1 (PRT)
  25. Tartaric acid is not found in :
    Answer: A. Lemon HTET 2022 Level-1 (PRT)
  26. Which of the following is a biodegradable polymer ?
    Answer: D. Cellulose HTET 2022 Level-1 (PRT)
  27. Match the various layers of atmosphere (Column-I) with their characteristics (Column-II) and select the correct answer from the codes given below : Column-I Column-II (a) Troposphere (i) Ozone is present (b) Stratospher…
    Answer: C. (a)-ii, (b)-i, (c)-iv, (d)-iii HTET 2022 Level-1 (PRT)
  28. Which of the following is the best indicator of SO2 pollution ?
    Answer: C. Lichen HTET 2022 Level-1 (PRT)
  29. Which of the following element should be available in water for metamorphosis of tadpoles ?
    Answer: C. Iodine HTET 2022 Level-1 (PRT)
  30. Name the regions of the atmosphere where oxygen and ozone play key role :
    Answer: B. Troposphere, Stratosphere HTET 2022 Level-1 (PRT)