All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET · UNIT 06

General Studies & Haryana GK – Previous Year Questions

100 questions from past HTET Common Portion papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. During the revolt of 1857, who among the following attacked British establishments in Rohtak ?
    Answer: A. Tafzal Husain HTET 2023 Level-2 (TGT)
  2. The Morni hills of Haryana belongs to :
    Answer: C. Outer range of Himalayas HTET 2023 Level-2 (TGT)
  3. In Haryana, where the Vulture Conservation Centre is located ?
    Answer: B. Pinjore HTET 2023 Level-2 (TGT)
  4. How many Tehsils are there in Haryana ?
    Answer: A. 95 HTET 2023 Level-2 (TGT)
  5. In which district of Haryana, the Khelo India Women's Archery ranking competition was organised ?
    Answer: A. Sonipat HTET 2023 Level-2 (TGT)
  6. The UPSC Chairman, who subsequently became the Governor of Haryana :
    Answer: A. Dr. A. R. Kidwai HTET 2023 Level-2 (TGT)
  7. The Scheme, which is being run by the Haryana government to replace paddy crop with more tradition crops is :
    Answer: C. Mera Pani Meri Virasat HTET 2023 Level-2 (TGT)
  8. Where in the Haryana, the National Institute of Fashion Technology is located ?
    Answer: C. Panchkula HTET 2023 Level-2 (TGT)
  9. Who is the Chief Information Officer of Haryana ?
    Answer: C. Shri Vijay Vardhan HTET 2023 Level-2 (TGT)
  10. Who among the following Sages of Haryana was popularly known as Puran Bhagat ?
    Answer: C. Baba Chaurangi Nath HTET 2023 Level-2 (TGT)
  11. Palak Gulia, who won a Gold Medal in the Asian Games 2023 in an individual event, belongs to which district of Haryana ?
    Answer: A. Jhajjar HTET 2023 Level-1 (PRT)
  12. How many Sub-Divisions are there in Haryana ?
    Answer: D. 74 HTET 2023 Level-1 (PRT)
  13. The headquarters of the Shivalik Development Agency is in :
    Answer: B. Ambala HTET 2023 Level-1 (PRT)
  14. The town of Haryana, which is famous for manufacturing of agriculture instruments :
    Answer: D. Samalkha HTET 2023 Level-1 (PRT)
  15. The height of the Karoh Peak is :
    Answer: A. More than 1400 metre HTET 2023 Level-1 (PRT)
  16. Who among the following Sufi Saints established Chisti order in Haryana region ?
    Answer: B. Baba Fariduddin HTET 2023 Level-1 (PRT)
  17. Who among the following Governors of Haryana was also a member of the Constituent Assembly ?
    Answer: B. Shri Jaisukh Lal Hathi HTET 2023 Level-1 (PRT)
  18. The district of Haryana, where a National Park is located :
    Answer: C. Gurugram HTET 2023 Level-1 (PRT)
  19. The Irish soldier, who established his own Kingdom in Haryana in the last decade of 18th Century :
    Answer: D. George Thomas HTET 2023 Level-1 (PRT)
  20. Bhirrana, an Indus – Saraswati valley site is located in :
    Answer: C. Fatehabad HTET 2023 Level-1 (PRT)
  21. "Morni Hills" the highest ranges of Haryana are situated in :
    Answer: A. Panchkula HTET 2022 Level-1 (PRT)
  22. When Gurugram Metropolitan Development Authority was established ?
    Answer: B. Year 2017 HTET 2022 Level-1 (PRT)
  23. Which of the following temples is situated in Kaithal ?
    Answer: C. Ambekeshwar Mahadev Temple HTET 2022 Level-1 (PRT)
  24. Read the following statements about Haryana Public Service Commission : (i) The Commission consists of one Chairman and maximum eight members. (ii) The Chairman and other members are appointed by the Governor of Haryana…
    Answer: D. Both (i) and (ii) are true. HTET 2022 Level-1 (PRT)
  25. The hero of 1857, who died in Kabul :
    Answer: B. Rao Tula Ram HTET 2022 Level-1 (PRT)
  26. Read the following statements about 'Parivar Pehchan Patra Yojana' : (i) Under the scheme authentic and reliable database of all the families of Haryana is being created. (ii) All the existing schemes such as various sc…
    Answer: D. Both (i) and (ii) are true. HTET 2022 Level-1 (PRT)
  27. Who is the Chief Information Commissioner of Haryana ?
    Answer: C. Shri Vijai Vardhan HTET 2022 Level-1 (PRT)
  28. Who is the State Election Commissioner of Haryana ?
    Answer: B. Dhanpat Singh HTET 2022 Level-1 (PRT)
  29. On which occasion 'Khodia Dance' is performed in Haryana ?
    Answer: B. On the occasion of Wedding HTET 2022 Level-1 (PRT)
  30. Central Sheep Breeding Farm is situated at :
    Answer: B. Hisar HTET 2022 Level-1 (PRT)