All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET · UNIT 06

General Studies & Haryana GK – Previous Year Questions

100 questions from past HTET Common Portion papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Who was the First Chairman of Haryana Public Service Commission ?
    Answer: B. Darbari Lal Gupta HTET 2024 Level-3 (PGT)
  2. Which of the following wild life sanctuaries is located in Shivalik hights ?
    Answer: C. Khol Hi-Raitan Sanctuary HTET 2024 Level-3 (PGT)
  3. Who among the following did not serve as the Chief Secretary during the Chief Ministership of Manohar Lal Khattar ?
    Answer: A. S. C. Chaudhary HTET 2024 Level-3 (PGT)
  4. Which of the following statements about Sir Choturam are correct ? (A) He began his career as a Congress man. (B) Later be joined Unionist Party. (C) He was a Minister in the government of Undivided Punjab. Choose the c…
    Answer: D. statement (A), (B) & (C) are correct. HTET 2024 Level-3 (PGT)
  5. Where the Indian Institute of Information Technology is being set-up ?
    Answer: A. Kilohad HTET 2024 Level-3 (PGT)
  6. Which of the following districts is not part of Rohtak division ?
    Answer: D. Rewari HTET 2024 Level-3 (PGT)
  7. Which of the following was the theme State for the 37th Surajkund International Crafts Fair ?
    Answer: D. Gujarat HTET 2024 Level-3 (PGT)
  8. The woman wrestler of Haryana who received the Arjuna Award of 2023 ?
    Answer: A. Antim Panghal HTET 2024 Level-3 (PGT)
  9. Which of the following are correctly matched ? (A) Gujari Mahal – Hisar (B) Aram-e-Kausar – Narnaul (C) Tomb of Sheikh Tayyab – Jind Choose the correct code :
    Answer: B. (A) and (B) HTET 2024 Level-3 (PGT)
  10. Read the following statements about Pehowa Inscription : (A) The inscription was issued by a ruler of Gurjar Pratihar dynasty. (B) As per the inscription, Pehowa was a famous market of horse dealers. Choose the correct…
    Answer: D. Both the statements are true. HTET 2024 Level-3 (PGT)
  11. Which district of Haryana shares its boundaries with Seven districts of Haryana ?
    Answer: D. Jind HTET 2024 Level-2 (TGT)
  12. As per Mahabharata, who among the following led an expedition to Rohtak ?
    Answer: D. Nakul HTET 2024 Level-2 (TGT)
  13. The Chief Justice of Punjab and Haryana High Court is :
    Answer: A. Justice Sheel Nagu HTET 2024 Level-2 (TGT)
  14. Identify the composition of Haryana Public Service Commission :
    Answer: C. Chairman and five members HTET 2024 Level-2 (TGT)
  15. Who among the following received Arjuna Award of 2023 ?
    Answer: A. Diksha Dagar HTET 2024 Level-2 (TGT)
  16. Which of the following Wild Life Sanctuaries is located in Panchkula ?
    Answer: B. Bir Shikargah Sanctuary HTET 2024 Level-2 (TGT)
  17. Which of the following districts does not come under the Shivalik Development Agency ?
    Answer: D. Kurukshetra HTET 2024 Level-2 (TGT)
  18. The Sikh Chieftain of Ladawa who fought against British during the First Anglo-Maratha war :
    Answer: A. Gurdit Singh HTET 2024 Level-2 (TGT)
  19. Read the following statements about Bhadanakas : (A) During 12th century they were ruling over the area of Gurugram & Rewari. (B) They defeated Chauhan ruler Prithviraj-III. Choose the correct code :
    Answer: A. Only statement (A) is true. HTET 2024 Level-2 (TGT)
  20. Per Capita Income of Haryana during 2023-24 on constant prices is :
    Answer: B. 1,85,490/– HTET 2024 Level-2 (TGT)
  21. Historical village Sugh is located in :
    Answer: C. Yamunanagar district HTET 2023 Level-3 (PGT)
  22. Which Haryanvi conquered Mount Elbrus in August, 2023 ?
    Answer: B. Rohtash Bishnoi HTET 2023 Level-3 (PGT)
  23. Who among the following Governors of Haryana was an ICS officer ?
    Answer: A. Shri Dharma Vir HTET 2023 Level-3 (PGT)
  24. The evidence of Stupa of Mauryan period is found at :
    Answer: A. Topara HTET 2023 Level-3 (PGT)
  25. Geeta Jayanti Samaroh is celebrated in the month of :
    Answer: B. Margshirsh HTET 2023 Level-3 (PGT)
  26. Who is the Chief Commissioner of Haryana Right to Service Commission ?
    Answer: A. Shri T. C. Gupta HTET 2023 Level-3 (PGT)
  27. Read the following statements about Sadhu Nischal Das : (i) He was a Dadu's disciple. (ii) He compiled a book 'Vichar Sagar' which is in form of dialogue. Choose the correct code :
    Answer: B. Only statement (ii) is correct. HTET 2023 Level-3 (PGT)
  28. In Haryana, where the Chinkara Breeding Centre is located ?
    Answer: D. Bhiwani HTET 2023 Level-3 (PGT)
  29. When the Haryana State Co-operative Agriculture and Rural Development Board Ltd. was established ?
    Answer: D. January, 1996 HTET 2023 Level-3 (PGT)
  30. Where in Haryana, the Indian Institute of Information Technology is located ?
    Answer: A. Sonipat HTET 2023 Level-3 (PGT)