All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET · UNIT 06

General Studies & Haryana GK – Previous Year Questions

100 questions from past HTET Common Portion papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. The amount which is given to the sports woman on the occasion of marriage under 'Mukhyamantri Vivah Shagun Yojna' :
    Answer: C. Rs. 31,000 HTET 2021 Level-2 (TGT)
  2. The hero of 1857 Revolution Abdurrahman Khan was related to :
    Answer: C. Jhajjar HTET 2021 Level-2 (TGT)
  3. How many gold medals were won by Haryana state in the '36th National Junior Athletics Championship', which was held in February, 2021 ?
    Answer: C. 21 HTET 2021 Level-2 (TGT)
  4. Who among the following was the longest serving Governor of Haryana ?
    Answer: A. B. N. Chakraborty HTET 2021 Level-2 (TGT)
  5. Read the following statements about Haryana Sahitya Academy : (i) The Chief Minister serves as the President of the academy. (ii) 'Harigandha' is the Magazine of the academy. Choose the correct code :
    Answer: D. Both the statements are correct HTET 2021 Level-2 (TGT)
  6. Where the 'Panchwati' pilgrimage site is located in Haryana ?
    Answer: A. In Palwal HTET 2021 Level-2 (TGT)
  7. In which district the 'Chinkara Breeding Centre' is situated ?
    Answer: D. Bhiwani HTET 2021 Level-2 (TGT)
  8. The minimum number of members in the Council of Minister of Haryana can be :
    Answer: B. 12 HTET 2021 Level-2 (TGT)
  9. Which of the following pair/pairs is/are true ? (i) State Animal – Black buck (ii) Saraswati Wild Life Sanctuary – Kaithal (iii) Nahar Wild Life Sanctuary – Jhajjar Choose the correct code :
    Answer: C. (i) and (ii) HTET 2021 Level-2 (TGT)
  10. Match the following : Name Place (A) Birbal's Rang Mahal (i) Narnaul (B) Spiritual Museum (ii) Gurugram (C) Chor Gumbad (iii) Yamunanagar (D) Sohna Fort (iv) Panipat Code : (A) (B) (C) (D)
    Answer: B. (iii) (iv) (i) (ii) HTET 2021 Level-2 (TGT)