All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET · UNIT 06

General Studies & Haryana GK – Previous Year Questions

100 questions from past HTET Common Portion papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Which places of Haryana have been notified as Ramsar site under Ramsar convention of UNESCO ?
    Answer: A. Sultanpur National Park & Bhindawas Wildlife Sanctuary HTET 2022 Level-3 (PGT)
  2. Consider the following statements : (i) The institution of Lokayukta was established in Haryana in the year 2002. (ii) Justice Pritam Pal was the first Lokayukta in the State of Haryana.
    Answer: C. Both (i) and (ii) are correct. HTET 2022 Level-3 (PGT)
  3. Which of the city of Haryana is known as the 'City of War Heroes' ?
    Answer: D. Bhiwani HTET 2022 Level-3 (PGT)
  4. Which of the following monuments of Haryana have the status of State protected monuments ? (i) Sheikh Tayyab's Tomb (ii) Shobha Sagar Pond (iii) Bhimadevi Temple Complex Choose the correct code :
    Answer: D. (i), (ii) and (iii) HTET 2022 Level-3 (PGT)
  5. Which of the following institute is responsible for the development of infrastructure facilities in industrial areas of Haryana ?
    Answer: C. HSIIDC HTET 2022 Level-3 (PGT)
  6. Who among the following is not appointed by the Governor of Haryana ?
    Answer: B. A Judge of Punjab and Haryana High Court HTET 2022 Level-3 (PGT)
  7. Who among the following Governors of Haryana was a civil servant ?
    Answer: A. Muzaffar Hussain Burney HTET 2022 Level-3 (PGT)
  8. Read the following statements about 'Parivar Pehchan Patra Yojna' : (i) This scheme identifies family as a unit and is creating a reliable socio-economic database of all the families in Haryana. (ii) An eight digit uniq…
    Answer: D. (i), (ii) and (iii) are correct. HTET 2022 Level-3 (PGT)
  9. Consider the following statements regarding the Governor of Haryana : (i) He is the Chancellor of Central University of Haryana. (ii) He can hold any office of the profit in the State. (iii) He is the President of India…
    Answer: C. Only (iii) HTET 2022 Level-3 (PGT)
  10. The Lok Sabha and Rajya Sabha seats in Haryana are :
    Answer: C. 10 and 5 HTET 2022 Level-3 (PGT)
  11. Monthly magazine 'Hariprabha' is published by :
    Answer: C. Haryana Sanskrit Academy HTET 2021 Level-3 (PGT)
  12. Who among the following is the recipient of 'Padma Bhushan' in 2021 ?
    Answer: C. Tarlochan Singh HTET 2021 Level-3 (PGT)
  13. Identify the text/texts, in which the reference of Thanesar is found : (i) Harshcharit (ii) Travelogue of Yuvan Chang (iii) Kadambari (iv) Karpur Manjari Choose the correct code :
    Answer: C. (i), (ii) and (iii) HTET 2021 Level-3 (PGT)
  14. Origin of which of the following rivers is not correctly matched ? (River – Origin Site)
    Answer: A. Saraswati − Dangushai HTET 2021 Level-3 (PGT)
  15. Who among the following did not serve as the Chief Justice of the Punjab and Haryana High Court ?
    Answer: C. Justice M. S. Jain HTET 2021 Level-3 (PGT)
  16. 'Pran Vayu Devata Pension Scheme' is aimed to :
    Answer: A. Conserve older trees in Haryana State HTET 2021 Level-3 (PGT)
  17. Who among the following Governors of Haryana died while in the office ?
    Answer: A. B. N. Chakraborty HTET 2021 Level-3 (PGT)
  18. Which of the following is not true about the proposed investment region/ industrial area under Delhi-Mumbai industrial corridor in Haryana ?
    Answer: B. Rewari − Hisar investment region HTET 2021 Level-3 (PGT)
  19. The Haryana Public Service Commission presents its annual report of the work done by the commission to the :
    Answer: A. Governor HTET 2021 Level-3 (PGT)
  20. The total number of medals won by the athletes of Haryana in the Tokyo Paralympics 2021 are :
    Answer: B. 06 HTET 2021 Level-3 (PGT)
  21. The place, which was visited and mentioned by Chinese traveller Yuan Chwang :
    Answer: B. Sugh HTET 2022 Level-2 (TGT)
  22. The district, where Dolomite is found :
    Answer: A. Mahendragarh HTET 2022 Level-2 (TGT)
  23. Under which scheme of Haryana Government the socio-economic data of all the families of Haryana is being created ?
    Answer: B. Parivar Pehchan Patra Yojna HTET 2022 Level-2 (TGT)
  24. Percentage of posts which have been reserved for women in Panchayati Raj Institutions of Haryana :
    Answer: D. 50% HTET 2022 Level-2 (TGT)
  25. The district, where first time in Haryana E-challan has been introduced :
    Answer: B. Panchkula HTET 2022 Level-2 (TGT)
  26. 'Global City Project' is being developed by :
    Answer: A. HSIIDC, Govt. of Haryana HTET 2022 Level-2 (TGT)
  27. The award, which is given to a sport coach for excellence in coaching by the Haryana State :
    Answer: B. Guru Vashistha award HTET 2022 Level-2 (TGT)
  28. The position of Haryana in India in respect of area is :
    Answer: B. 21st HTET 2022 Level-2 (TGT)
  29. The smallest (in term of area) wild life sanctuary is :
    Answer: D. Chhilchhila HTET 2022 Level-2 (TGT)
  30. The de jure head of the State Administration in Haryana is :
    Answer: D. Governor of the State HTET 2022 Level-2 (TGT)