All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET · UNIT 02

Hindi Language & Pedagogy – Previous Year Questions

150 questions from past HTET Common Portion papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Choose the inconsistent option from the point of view of the verb (क्रिया) :
    Answer: D. प्रणीता ज़ोर-ज़ोर-से हँस रही है - सकर्मक क्रिया HTET 2022 Level-2 (TGT)
  2. From the point of view of pronunciation, the sound features of the consonant ‘ग’ are :
    Answer: C. Velar, voiced, unaspirated (कंठ्य, सघोष, अल्पप्राण) HTET 2022 Level-2 (TGT)
  3. The correct sandhi-split (संधि-विच्छेद) of the word ‘साध्वाचरण’ is :
    Answer: D. साधु + आचरण HTET 2022 Level-2 (TGT)
  4. From the point of view of number (वचन), which pair is correct ?
    Answer: C. नारी - नारियों HTET 2022 Level-2 (TGT)
  5. “यह आपका माहात्म्य है।” Which noun is the word ‘माहात्म्य’ used in the sentence ?
    Answer: B. Abstract noun (भाववाचक) HTET 2022 Level-2 (TGT)
  6. The synonym of the word ‘जाह्नवी’ is :
    Answer: A. मंदाकिनी HTET 2022 Level-2 (TGT)
  7. Choose the inconsistent option from the point of view of antonyms (विलोम) :
    Answer: C. आविर्भाव - तिरोभूत HTET 2022 Level-2 (TGT)
  8. Which sandhi is there in the word ‘गिरीश’ ?
    Answer: A. दीर्घ स्वर संधि HTET 2022 Level-2 (TGT)
  9. The exact synonym of ‘जिज्ञासा’ is :
    Answer: B. ज्ञानेप्सा HTET 2022 Level-2 (TGT)
  10. In which option has a quantitative adjective (परिमाणवाचक विशेषण) been used ?
    Answer: A. प्रणव पाँच किलो दूध पी गया। HTET 2022 Level-2 (TGT)
  11. “सामने जो बड़ा-सा घर दिखाई दे रहा है, वह मेरा है।” Which pronoun has been used in the sentence ?
    Answer: C. Demonstrative (निश्चयवाचक) HTET 2022 Level-2 (TGT)
  12. In which option has a तद्धित suffix forming an abstract noun (भाववाचक) been used ?
    Answer: C. सौजन्य HTET 2022 Level-2 (TGT)
  13. Which compound (समास) is there in the word ‘सरसिज’ ?
    Answer: D. अलुक् तत्पुरुष समास HTET 2022 Level-2 (TGT)
  14. In which word has the prefix ‘अन्’ not been used ?
    Answer: D. अनुगमन HTET 2022 Level-2 (TGT)
  15. In which words is the visarga (विसर्ग) sound used ?
    Answer: A. In tatsam words (तत्सम) HTET 2022 Level-2 (TGT)
  16. Which abstract noun (भाववाचक संज्ञा) has been formed from a proper noun (व्यक्तिवाचक संज्ञा) ?
    Answer: C. ऐश्वर्य HTET 2021 Level-2 (TGT)
  17. In which option is there a conditional (संकेतार्थक) sentence ?
    Answer: B. यदि तुम आओ तो मैं चलूँ। HTET 2021 Level-2 (TGT)
  18. From the point of view of suffix (प्रत्यय), the formation of which word is incorrect ?
    Answer: C. विलीन - ईन HTET 2021 Level-2 (TGT)
  19. From the point of view of dissolving the compound (समास-विग्रह), which option is correct ?
    Answer: A. हथकरघा - हाथों से चलने वाला करघा HTET 2021 Level-2 (TGT)
  20. Which of the following words is not formed with the prefix ‘अनु’ ?
    Answer: B. अनुदात्त HTET 2021 Level-2 (TGT)
  21. The statement in which of the following options is wrong ?
    Answer: B. विसर्ग ध्वनि की गणना नासिक्य वर्णों में की जाती है। HTET 2021 Level-2 (TGT)
  22. In which option are all the words of foreign origin (विदेशज) ?
    Answer: D. किस्सा, स्कूल, हमला HTET 2021 Level-2 (TGT)
  23. Choose the inconsistent option with reference to synonyms (पर्यायवाची) :
    Answer: D. कौआ - प्रियक, मधुदूत, अतिसौरभ HTET 2021 Level-2 (TGT)
  24. In which sentence has a quantitative adjective (परिमाणवाचक विशेषण) been used ?
    Answer: B. इस बार बारिश में बहुत ओले गिरे। HTET 2021 Level-2 (TGT)
  25. Choose the proverb (लोकोक्ति) that expresses: ‘विपत्ति के समय थोड़ी सहायता भी बड़ी होती है’ (in trouble even a little help counts for a lot) :
    Answer: A. डूबते को तिनके का सहारा HTET 2021 Level-2 (TGT)
  26. In which sentence is there an error related to the pronoun (सर्वनाम) ?
    Answer: D. मेरे को कुछ भी याद नहीं आ रहा। HTET 2021 Level-2 (TGT)
  27. Identify the incorrect pair from the point of view of antonyms (विलोम) :
    Answer: B. दुश्चरित्र - निश्चरित्र HTET 2021 Level-2 (TGT)
  28. With regard to verbs (क्रिया), which pair is incorrect ?
    Answer: C. बगीचे में मोर नाच रहा है। - सकर्मक क्रिया HTET 2021 Level-2 (TGT)
  29. In which option is the sandhi-split (संधि-विच्छेद) incorrect ?
    Answer: C. रतिरंश = रति: + रंश HTET 2021 Level-2 (TGT)
  30. The meaning of which of the following idioms (मुहावरे) is not consistent ?
    Answer: D. थाली का बैंगन होना - सर्व सुलभ होना HTET 2021 Level-2 (TGT)