All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET · UNIT 02

Hindi Language & Pedagogy – Previous Year Questions

150 questions from past HTET Common Portion papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Which option's word is not a synonym of ‘मछली’ (fish) ?
    Answer: D. मकरी (makri) HTET 2023 Level-1 (PRT)
  2. In which option are the words wrong with respect to suffixes (pratyaya) ?
    Answer: D. पांडित्यता, बाहुल्यता HTET 2023 Level-1 (PRT)
  3. In which option is the correct meaning of the word pair ‘क्षमा–क्ष्मा’, respectively ?
    Answer: D. माफ़ी – पृथ्वी (forgiveness – earth) HTET 2023 Level-1 (PRT)
  4. Which of the following pairs is not correct ?
    Answer: A. य, व – nasal sounds (नासिक्य वर्ण) HTET 2023 Level-1 (PRT)
  5. Which option's word is not an example of a proper noun (vyaktivaachak sangya) ?
    Answer: A. नगर (city) HTET 2023 Level-1 (PRT)
  6. In which option are the words not formed with the prefix ‘अभि’ ?
    Answer: D. आधिकारिक, आध्यात्मिक HTET 2023 Level-1 (PRT)
  7. Which pair of tatpurush samaas is incorrect ?
    Answer: B. तुलसीकृत – संबंध तत्पुरुष HTET 2023 Level-1 (PRT)
  8. In which word has the suffix ‘इत’ been used as a krdant (verbal suffix) ?
    Answer: A. पूजित HTET 2023 Level-1 (PRT)
  9. The compounder gives medicine to the patient (कंपाउंडर बीमार को दवा पिलाता है). In the given sentence, the underlined word is :
    Answer: C. Prernarthak kriya (causative verb) HTET 2023 Level-1 (PRT)
  10. In which option are the words not tatsam (Sanskrit-origin, unchanged) words ?
    Answer: A. बयार, काज HTET 2023 Level-1 (PRT)
  11. Which of the following kinds (bhed) does not belong to ‘purushvaachak sarvanaam’ (personal pronoun) ?
    Answer: A. व्यक्तिवाचक (proper-noun type) HTET 2023 Level-1 (PRT)
  12. Which of the following is not an example of a qualitative adjective (gunvaachak visheshan) ?
    Answer: B. आधा (half) HTET 2023 Level-1 (PRT)
  13. Which of the following words is an example of vyanjan sandhi (consonant sandhi) ?
    Answer: A. वागीश HTET 2023 Level-1 (PRT)
  14. In which option is the antonym pair not correct ?
    Answer: A. आज्ञा – अनुज्ञा HTET 2023 Level-1 (PRT)
  15. Choose the appropriate one-word substitute for the phrase ‘दूसरे के काम में दखल करना’ (to interfere in someone else's work) :
    Answer: C. हस्तक्षेप (interference) HTET 2023 Level-1 (PRT)
  16. Which of the following words is masculine ?
    Answer: B. व्यवहार (behaviour) HTET 2022 Level-1 (PRT)
  17. In which option is the correct difference of meaning of the word pair 'अंबुज-अंबुद' ?
    Answer: B. lotus – cloud (कमल – बादल) HTET 2022 Level-1 (PRT)
  18. Which sandhi is there in the word 'वाङ्मय' ?
    Answer: B. Vyanjan sandhi (व्यंजन संधि) HTET 2022 Level-1 (PRT)
  19. Choose the correct word from the point of view of spelling (vartani) :
    Answer: D. आजीविका HTET 2022 Level-1 (PRT)
  20. 'Pitaji has been strolling for a long time.' Which verb is used in this sentence ?
    Answer: D. Akarmak kriya (intransitive verb) HTET 2022 Level-1 (PRT)
  21. Which of the following is a correct sentence ?
    Answer: D. तुम, सीता और मैं आज खेलेंगे। (You, Sita and I will play today.) HTET 2022 Level-1 (PRT)
  22. In which of these words has a prefix (upsarg) not been added ?
    Answer: C. कुलीन (of good family) HTET 2022 Level-1 (PRT)
  23. Which of the following sounds is not labial (oshthya) ?
    Answer: D. ‘ञ’ HTET 2022 Level-1 (PRT)
  24. Choose the correct word for 'fire of a forest' :
    Answer: A. दावाग्नि (forest fire) HTET 2022 Level-1 (PRT)
  25. Which suffix (pratyaya) is added in the word 'मधुरिमा' ?
    Answer: B. इमा HTET 2022 Level-1 (PRT)
  26. Which compound (samas) is there in the word 'वज्रदेह' ?
    Answer: C. Karmadharay (कर्मधारय) HTET 2022 Level-1 (PRT)
  27. In the sentence “अरे ! ज़रा इधर तो आ।” indicate the type of avyay :
    Answer: D. Vismayadibodhak (interjection) HTET 2022 Level-1 (PRT)
  28. 'के लिए' and 'को' are signs (case-markers) of which kaarak ?
    Answer: B. Sampradan (सम्प्रदान, dative) HTET 2022 Level-1 (PRT)
  29. What will be the feminine form of the word 'कवि' ?
    Answer: B. कवयित्री HTET 2022 Level-1 (PRT)
  30. Which of the following words is not tadbhav ?
    Answer: C. पुत्र (Sanskrit word as it is) HTET 2022 Level-1 (PRT)