All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET · UNIT 02

Hindi Language & Pedagogy – Previous Year Questions

150 questions from past HTET Common Portion papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Choose the inconsistent option from the point of view of synonyms :
    Answer: B. गरुड़ - वैनतेय, कामारि, काक HTET 2022 Level-3 (PGT)
  2. In which option has a reflexive pronoun (निजवाचक सर्वनाम) been used ?
    Answer: A. हमें अपना काम स्वयं करना चाहिए। HTET 2022 Level-3 (PGT)
  3. "आनन्दा चुपके-से चली गई।" Which type of adverb (क्रिया-विशेषण) is used in the sentence ?
    Answer: B. Adverb of manner (रीतिवाचक) HTET 2022 Level-3 (PGT)
  4. From the point of view of the difference in meaning of similar-sounding words (समश्रुत भिन्नार्थक शब्द), the mismatched option is :
    Answer: C. सुकृती - सत्कर्म( सुकृति - पुण्यवान् HTET 2022 Level-3 (PGT)
  5. "उसने मुझे सदैव धोखा दिया।" The word ‘धोखा’ used in the sentence is an example of which noun ?
    Answer: C. Abstract noun (भाववाचक) HTET 2022 Level-3 (PGT)
  6. Which of these sentences is incorrect ?
    Answer: B. हम सभी में मनुष्यी दुर्बलताएँ हैं। HTET 2022 Level-3 (PGT)
  7. In which word has more than one prefix (उपसर्ग) been used ?
    Answer: D. व्याधि HTET 2022 Level-3 (PGT)
  8. Choose the inconsistent option from the point of view of compounds (समास) :
    Answer: D. आकंठ - बहुव्रीहि HTET 2022 Level-3 (PGT)
  9. In which option has visarga sandhi (विसर्ग संधि) been used ?
    Answer: B. वयोवृद्ध HTET 2022 Level-3 (PGT)
  10. In alphabetical (dictionary) order, the word ‘श्रद्धा’ will come before which of these words ?
    Answer: D. श्रमिक HTET 2022 Level-3 (PGT)
  11. Choose the inconsistent option from the point of view of antonyms (विलोम) :
    Answer: B. उन्मुख - अभिमुख HTET 2022 Level-3 (PGT)
  12. In which of these words has the suffix ‘आवट’ not been used ?
    Answer: A. गुर्राहट HTET 2022 Level-3 (PGT)
  13. From the point of view of pronunciation, the place of articulation of the letter ‘ल’ is :
    Answer: D. Teeth (दन्त) HTET 2022 Level-3 (PGT)
  14. The adjective formed from the word ‘पशु’ is :
    Answer: A. पाशविक HTET 2022 Level-3 (PGT)
  15. Choose the inconsistent option from the point of view of tatsam–tadbhav (तत्सम-तद्भव) :
    Answer: C. पाषाण - पत्थर HTET 2022 Level-3 (PGT)
  16. Which sentence is an example of a postpositional relation word (संबंधसूचक अव्यय) ?
    Answer: B. शीला के समान कोई आलसी नहीं है। HTET 2021 Level-3 (PGT)
  17. Identify the option with an incorrect pair of antonyms (विलोम) :
    Answer: D. वैर − क्रोध HTET 2021 Level-3 (PGT)
  18. The correct meaning of the proverb ‘चिकना मुँह पेट खाली’ is :
    Answer: B. देखने में सुखी भीतर से दु:खी HTET 2021 Level-3 (PGT)
  19. Which of the following is a correctly formed sandhi word ?
    Answer: A. युधि + स्थिर = युधिष्ठिर HTET 2021 Level-3 (PGT)
  20. With reference to the following letters, which option is inconsistent ?
    Answer: D. ष − मूर्धन्य, अल्पप्राण, अघोष HTET 2021 Level-3 (PGT)
  21. Choose the mismatched option from the point of view of suffix (प्रत्यय) :
    Answer: B. वार्धक्य = वर्धक + य HTET 2021 Level-3 (PGT)
  22. With reference to words formed with prefixes (उपसर्ग), which option is inconsistent ?
    Answer: C. अन − अनसूया, अनधिकार, अनशन HTET 2021 Level-3 (PGT)
  23. Choose the inconsistent pair from the point of view of word origin (शब्द-प्रकृति) :
    Answer: B. मुकद्दमा − देशज शब्द HTET 2021 Level-3 (PGT)
  24. From the point of view of dissolving the compound (समास-विग्रह), which option is inconsistent ?
    Answer: C. नवयुवक − नौ युवकों का समूह HTET 2021 Level-3 (PGT)
  25. Identify the inconsistent option from the following :
    Answer: D. शक्तिशाली − विशेषण से निर्मित भाववाचक संज्ञा HTET 2021 Level-3 (PGT)
  26. From the point of view of meaning, which idiom (मुहावरा) is not correctly explained ?
    Answer: D. ऊँट का सूई की नोक से निकलना − शक्तिशाली का कमजोर होना HTET 2021 Level-3 (PGT)
  27. ‘सचिन क्रिकेट खेलता है।’ Change this sentence into the passive voice (कर्मवाच्य) :
    Answer: D. सचिन के द्वारा क्रिकेट खेला जाता है। HTET 2021 Level-3 (PGT)
  28. In which option are all the verbs intransitive (अकर्मक) ?
    Answer: A. चलना, मुस्कराना, खिलना HTET 2021 Level-3 (PGT)
  29. With reference to types of sentences, which option is not correctly matched ?
    Answer: C. हो सकता है वह आज शाम को आए। − इच्छाबोधक वाक्य HTET 2021 Level-3 (PGT)
  30. The words ‘दादुर, भेक, शालुर’ are synonyms of :
    Answer: C. मेंढक HTET 2021 Level-3 (PGT)