All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Psychology · UNIT 08

Social Psychology – Previous Year Questions

56 questions from past UGC NET Psychology papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Diffusion of responsibility is a hypothesized cause of: A. Identity formation B. Prosocial behaviour C. By Stander effect D. Compliance E. Sharing behaviour Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: A. B and C only Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  2. ______ does not explain our obeying unjust commands of authority.
    Answer: A. Genetic endowment to obedience Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  3. Match List I with List II List I – Theory List II – Proposition A. Realistic Conflict I. Identity is formed by social comparison, categorization and construction of self-identity B. Relative Deprivation II. Competition…
    Answer: A. A-II, B-IV, C-I, D-III Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  4. Given below are two statements Statement I: Being marginalized also means you are discriminated. Statement II: Marginalization and discriminations are not related. In light of the above statements, choose the most appro…
    Answer: C. Statement I is correct but Statement II is incorrect Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  5. Name the psychologist who led this research.
    Answer: B. Zimbardo Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  6. What went wrong with the experiment because of which it was terminated on the 6th day?
    Answer: C. The prisoners felt upset and humiliated Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  7. The experiment:
    Answer: B. Was highly criticized Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  8. This study shows that we behave according to our:
    Answer: C. roles Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  9. This experiment is known as:
    Answer: B. Stanford prison experiment Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  10. If a person's distinctive social category makes him or her vulnerable to stereotyping, it is referred to as:-
    Answer: A. Token integration Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  11. Which of the following statements describe the term 'Diffusion of Responsibility?
    Answer: B. Greater the number of witnesses to an emergency, the less likely the victims ar… Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  12. Behavior is a direct result of behavioral intentions, this is explained by which of the following?
    Answer: A. Theory of reasoned action Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  13. Which of the following tactics for gaining compliance are based on reciprocity? (A) The Door–in–the – face technique (B) "That's – Not–All" Approach (C) Playing hard to get (D) Foot–in–the Door Technique Choose the corr…
    Answer: A. (A) and (B) only Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  14. Attitudes can be classically conditioned even without our awareness by which of the following? (A) Subliminal conditioning (B) Observational learning (C) Mere exposure (D) Social networks Choose the correct answer from…
    Answer: C. (A) and (C) only Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  15. Which among these is correct for Cyber bullying? (A) It involves disinhibition (B) Lesser role of Bystanders (C) Ability of targets to retaliate is more (D) No evidence left behind Choose the correct answer from the opt…
    Answer: B. (A), (B) and (C) only Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  16. Which of the following characterizes Cognitive Dissonance? (A) Dissonance often occurs in situations involving forced compliance (B) Attempts to resolve dissonance are reflected in increased cortical activity (C) Disson…
    Answer: B. (A), (B) and (D) only Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  17. Match List I with List II List I – Social concept List II – Explanation A. Elaboration Likelihood Model I. Gender stereotypes B. Realistic Conflict Theory II. Central and peripheral route to persuasion C. Glass Cliff II…
    Answer: D. (A)-(II), (B)-(IV), (C)-(I), (D)-(III) Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  18. Give the correct sequence of stages in the relationship maintenance as suggested by Thibaut and Kelly (1959) in their Social Exchange Theory : (A) Bargaining (B) Commitment (C) Sampling (D) Institutionalization Choose t…
    Answer: B. C, A, B, D Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  19. Which one of the following is the correct description of Old Fashioned Racism?
    Answer: B. Beliefs in which racial superiority, segregation and formal discrimination Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  20. Who among the following conducted one of the most famous and controversial experiments in the area of obedience?
    Answer: C. Milgram Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  21. The Door in the Face Technique is based on which tactics of compliance?
    Answer: A. Tactics based on reciprocity Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  22. Which of the following is the correct explanation of "An intolerance for weakness, a punitive attitude and submissive respect for their in-group authorities as reflected in their agreement"?
    Answer: B. Ethnocentrism Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  23. Match List I with List II List I List II A. Aggression I. Aggression that is permissible according to the norms of the individual's social group B. Anti-social aggression II. Aggressive acts that support commonly accept…
    Answer: B. A-III, B-IV, C-I, D-II Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  24. What is the correct sequence of Decision Making Perspective of Pro-social behaviour to help a person in distress? A. Taking personal responsibility B. Weighing the cost and benefits C. Perceived a need D. Deciding how t…
    Answer: D. C, A, B, D Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  25. Arrange the following in sequence as per the Extinction Transfer Theory of Aggression A. Frustration B. Residual Arousal C. Arousing Events D. Increased Arousal E. Arousal attributed to Frustration Choose the correct an…
    Answer: C. C, D, B, A, E Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  26. The enhancement of dominant responses is strongest when people think they are being evaluated. What is the correct sequence of this theory? A. Evaluation apprehension B. Well learned C. Presence of other D. Increased ar…
    Answer: B. C, D, A, B, E Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1