All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Psychology · UNIT 08

Social Psychology – Previous Year Questions

56 questions from past UGC NET Psychology papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. We want to be like that, because they are successful and have a positive status explains:
    Answer: D. Social competition hypothesis Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  2. In a cloth store Tarun was deciding about whether to purchase or not a dress whose cost was coming to be Rs. 4000/-. That point the sales person suggested that if he (Tarun) purchases clothes amounting Rs. 5000/-, he wo…
    Answer: C. That's-not-all technique Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  3. Tanmaya, a school-going girl, helped a blind person crossing the road and felt happy to see smile on the blind person's face. This can be explained through —
    Answer: C. Empathic-Joy hypothesis Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  4. Which of the following is the correct sequence of group development? A. Storming B. Adjourning C. Performing D. Forming E. Norming Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. D, A, E, C, B Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  5. Match the following : List I List II A. Theory of Correspondent Inference I. Kelley B. Balance Theory of Liking II. Festinger C. Covariation Theory III. Jones & Davis D. Social Comparison Theory IV. Newcomb
    Answer: D. A-III, B-IV, C-I, D-II Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  6. The situation of conflict arising upon allocation of funding to different groups is an example of conflict arising over issues of-
    Answer: A. Interest Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  7. Spreading rumours behind someone's back can most appropriately be referred as
    Answer: C. Indirect aggression Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  8. A famous study called the 'Robber's Cave' conducted by Sherif et all in 1961 demonstrated the social behaviour known as
    Answer: B. Equal status contact Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  9. According to social identity theory, formation of a person's identity within a particular social group Is explained by the sequential process of
    Answer: A. Social categorization, social identity and social comparision Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  10. The process by which one person tries to change the belief, opinion, position or course of action of another person through argument, pleading or explanation is an example of
    Answer: C. Persuasion Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  11. Asking for a small commitment and after gaining compliance, asking for a bigger commitment is known as
    Answer: A. Foot- in-the-door technique Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  12. Arrange the following cognitive points sequentially to explain helping behaviour as suggested by Darley and Latane A. Taking responsibility B. Defining an emergency C. Taking Action D. Noticing E. Planning a course of A…
    Answer: D. D, B, A, E, C Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  13. Match List-I with List-II List I List II A. Eros Love I. Treating love as a game B. Ludos Love II. Treating love as friendship C. Storge Love III. Loving an ideal person D. Agape Love IV. Selfless love
    Answer: C. A-III, B-I, C-II, D-IV Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  14. Attitude which is conscious and easy to report is called
    Answer: B. Explicit attitude Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  15. A theory which advocates prejudice stems, at least in part, from economic competition between social groups is
    Answer: C. Realistic conflict theory Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  16. If members in a group are performing additive tasks, then ;
    Answer: B. Social loafing will be more Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  17. The psychological state characterized by reduced self-awareness brought on by external conditions is known as:
    Answer: C. Deindividuation Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  18. Although she likes to wear gold ear-ring very much, Tanmaya removed the same when she joined a school where gold ornaments are not allowed. This social influence is example of
    Answer: B. Conformity Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  19. Which of the following can faster prejudice ? (A) Threats to self-esteem (B) Competition for resources (C) Social categorization (D) Social recategorization Choose the correct answer from the options given below :
    Answer: B. (A), (B), (C) only Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  20. Resistance to persuasion may be increased : (A) Reactance (B) Emotional appeal (C) Fore warning (D) Selective avoidance Choose the correct answer from the options given below :
    Answer: D. (A), (C), (D) only Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  21. Match List-I with List-II. List I List II A. Theory of planned behaviour I. Tajfel and Turner B. Theory of causal attribution II. Pettigrew C. Social identity theory III. Ajzen & Fishbein D. Contact hypothesis IV. Kelley
    Answer: C. A-III, B-IV, C-I, D-II Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  22. Arrange the stages of group development as suggested by Tuckman : (A) Storming (B) Performing (C) Forming (D) Adjourning (E) Norming Choose the correct answer from the options given below :
    Answer: B. C, A, E, B, D Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  23. Women are likely to gain more number of valued positions during the time of crisis. This is referred as
    Answer: B. Glass-cliff effect Psychology · June 2023 · 15 Jun
  24. Efforts to cope with the knowledge that we will die is known as
    Answer: B. Terror Management Psychology · June 2023 · 15 Jun
  25. Conflicts are readily kindled and fueled by A. Competition B. Conciliation C. Cooperation D. Misperception E. Social Dilemmas Choose the most appropriate answer from the options given below:
    Answer: D. A, D, E only Psychology · June 2023 · 15 Jun
  26. What would be the correct order of the steps involved in prosocial behaviour? A. Accept the responsibility for helping B. Noticing something unusual C. decision about possession of required knowledge or skills D. Interp…
    Answer: B. B, D, A, C, E Psychology · June 2023 · 15 Jun
  27. Today employees are required to work in teams as it is believed that performance will be better in teams. This is because in a team :
    Answer: A. Social facilitation occurs Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  28. The 'Robber's Cave' experiment by Sherif showed the value of ______ in reducing prejudice.
    Answer: B. Superordinate goals Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  29. Group think may occur when : A. Members feel they cannot fail. B. Members' motivation is low. C. Members do not express opinions that differ from own group members. D. Members stereotype their enemy as weak, stupid or u…
    Answer: A. A, C and D only Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  30. Which of the following about acculturation is NOT correct ? A. It includes sticking to one's cultural beliefs B. It involves displaying prejudice toward people from different cultures C. It involves adopting new ways of…
    Answer: B. A and B only Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022