All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Psychology · UNIT 01

Emergence of Psychology – Previous Year Questions

65 questions from past UGC NET Psychology papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. The assumption that everything happens in the Universe can be accounted for by definite laws of causation in called-
    Answer: A. Determinism Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  2. According to Wilhelm Wundt, the analysis of consciousness is known as-
    Answer: C. Content psychology Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  3. The four Brahmavihars are relevant in the context of workplace relationship. Which of the following Brahmavihars corresponds to compassion?
    Answer: B. Karuna Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  4. According to Buddhist perspective, which of the following represents, the cognitive aspects of the personality?
    Answer: B. Sanna Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  5. In Yoga, three levels of functioning in 'Citta' (functional mind) are distinguished. Which of the following level represents the principles of individuation?
    Answer: B. Ahamkar Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  6. According to the Taittiriya Upanishad, 'Jiva' (human being) is a multi-layered entity. Arrange those layers in order: A. Vigyanamaya Kosa B. Annamaya Kosa C. Manomaya Kosa D. Anandamaya Kosa E. Pranamaya Kosa Choose the…
    Answer: C. B, E, C, A, D Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  7. Which of the following is/are true about- Patanjali Yoga-Sutra? A. The practice of 'Asana' (posture) precedes 'Pranayama' (control of breath) B. Instructions of Yoga-Sutra are not relevant for psychological wellbeing C.…
    Answer: D. A, C & D only Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  8. There are several schools of Yoga. Which of the following represent some of those schools? A. Dwanda Yoga (Path of conflict) B. Bhakti Yoga (Path of devotion) C. Karma Yoga (Path of selfless service) D. Gyana Yoga (Inte…
    Answer: B. B, C & D only Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  9. Match the following: List I List II A. Discriminative conditioning I. Rudolf Lotze B. Apperceptive mass II. J. B. Watson C. Unconscious inference III. Wilhelm Wundt D. Local signs IV. Helmholtz
    Answer: A. A-II, B-III, C-IV, D-I Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  10. Match the following as enumerated in Mimansa to explain personality: List I List II A. Inference I. 'Anupalabdhi' B. Analogy II. 'Arthapatti' C. Implication III. 'Anumana' D. Negation IV. 'Upamana'
    Answer: C. A-III, B-IV, C-II, D-I Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  11. Which of the following attribute, according to Mahatma Gandhi as well as Patanyjali, is an essential condition for practicing non-violence?
    Answer: B. Vairagya Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  12. The first psychology department in India was formally started in 1916 by
    Answer: B. N.N Sengupta Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  13. The different states of consciousness like wakefulness, dream, deep sleep as well as extraordinary state (turiya avastha) are described in
    Answer: A. Mandukya Upanisad Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  14. The five sheaths (pancha kosas) theory is explained in
    Answer: D. Taittiriya Upanisad Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  15. Arrange the early schools of psychology in order A. Structuralism B. Functionalism C. Behaviourism D. Humanistic Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. A, B, C, D Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  16. Arrange the following literary works on different facets of 'Yoga' in chronological order. A. 'Anashakti Yoga' by Mahatma Gandhi B. 'Gitarahasya' by B. G. Tilak C. 'Gatha' by Tukaram D. 'Upadesha' by Raman Maharishi Cho…
    Answer: B. C, B, D, A Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  17. Which of the following terms are associated with Gestalt approach A. Molar B. Nativistic C. Atomistic, Elementistic D. Cognitive, Phenomenological E. Objective Choose the most appropriate answer from the options given b…
    Answer: D. A, B, D only Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  18. Advaita Vedanta asserts that sensory knowledge is A. Illusionary B. Absolutely false C. Possible in a transcendental state D. Relatively true, but not absolutely true Choose the correct answer from the options given bel…
    Answer: C. A, D only Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  19. Match List-I with List-II List I – Sage Bharata's classification of Bhavas List II – English equivalent A. Krodha I. Disgust B. Bhaya II. Wonder/Astonishment C. Jugupsa III. Anger D. Vismaya IV. Fear
    Answer: A. A-III, B-IV, C-I, D-II Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  20. Match List-I with List-II List I List II A. Dukha I. Suffering is part of life B. Dukha-Samudaya II. Suffering has an end C. Dukha-Nirodha III. Suffering has a cause D. Dukha-nirodha marga IV. There is a way to end suff…
    Answer: D. A-I, B-III, C-II, D-IV Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  21. Match List-I with List-II List I List II A. Material form I. Vedana B. Feeling or sensation II. Vinnana C. Perception III. Rupa D. Reason or intelligence IV. Sana
    Answer: A. A-III, B-I, C-IV, D-II Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  22. Match List-I with List-II List I List II A. Principle of closure I. Tendency to complete incomplete experiences to make them more meaningful B. Principle of polarity II. Learned material is best performed in the same di…
    Answer: A. A-I, B-II, C-III, D-IV Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  23. The two specific objectives of Watson's Behaviourism are 'NOT' :
    Answer: D. to study the learner in a controlled laboratory environment and to examine the… Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  24. Which of the following is not true of structuralism ?
    Answer: A. it provided strong scientific impetus Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  25. According to Watson, Conscious mentalism refer to :
    Answer: B. Knowledge about mental activities Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  26. Sigmund Freud was born on :
    Answer: D. 06-05-1856 Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  27. Which is correct explanation about Rene Descartes : (A) The mind controls the body both in animals and human beings (B) He postulated that the mind the body were governed by different laws (C) The mind was free and poss…
    Answer: B. (B), (C), (D) only Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  28. Which best explains about 'Paradigm' ? (A) Itis the study of intact, meaningful mental events (B) A viewpoint regarding physical reality as we perceive (C) Apoint of view shared by a substantial number of scientists tha…
    Answer: B. (C), (D) only Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  29. Which of the following are not the components of yama as per Astanga Yoga : (A) Ahimsa (B) Shoucha (C) Asteya (D) Tapas Choose the correct answer from the options given below :
    Answer: C. (B), (D) only Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  30. Which of the following statements is correct about Gestalt psychology ? (A) Gestalt approach is dementistic (B) Gestalt psychology has sometimes been called phenomenology (C) Gestalt psychology can be thought of as an a…
    Answer: D. (B), (C), (D) only Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1