All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Psychology · UNIT 01

Emergence of Psychology – Previous Year Questions

65 questions from past UGC NET Psychology papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Match List-I with List-II. List I List II A. Associationism I. Wundt B. Structuralism II. Lashley C. Functionalism III. Ebbinghaus D. Behaviorism IV. Stanley Hall
    Answer: C. A-III, B-I, C-IV, D-II Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  2. Match List-I with List-II. List I List II A. Perception I. Vinnana B. Consciousness II. Vedana C. Feelings III. Sanna D. Body IV. Rupa
    Answer: B. A-III, B-I, C-II, D-IV Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  3. Put the following milestones of psychology in ascending chronological order : (A) Intelligence test developed by Binet and Simon in France (B) The first psychology laboratory in Leipzig by Wundt (C) First psychology cou…
    Answer: C. C, B, D, E, A Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  4. Arrange to Astanga yoga arrange the stages in the correct sequence : (A) Dhyana (B) Asana (C) Samadhi (D) Pranayama Choose the correct answer from the options given below :
    Answer: A. B, D, A, C Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  5. Development of psychoanalysis is marked by four phases namely antecedent analysis who were associated with each phase sequentially : (A) Breur (B) GT. Fechner (C) Sullivan (D) Adler Choose the correct answer from the op…
    Answer: A. B, A, D, C Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  6. ______ Vidya is the disciplined and systematic knowledge of the self and the environment attained through precise observation and critical reasoning.
    Answer: B. Adhyatmika Psychology · June 2023 · 15 Jun
  7. The Bhagvadgita has 18 chapters (Adhyaya) named after some form of Yoga. Which is not the correct adhyaya out of the following?
    Answer: D. Jagrata Yoga Psychology · June 2023 · 15 Jun
  8. The basic aspects of the philosophy of early Buddhism fall into A. Theory of Knowledge B. Theory of Society C. Theory of Reality D. Theory of Perception Choose the most appropriate answer from the options given below:
    Answer: C. A, C, D only Psychology · June 2023 · 15 Jun
  9. Existentialism is associated with which of the following names. A. Soren Kierkegaard B. Vlademier C. Friedrich Nietzsche D. Husserl Choose the most appropriate from the options given below:
    Answer: C. A, C, D only Psychology · June 2023 · 15 Jun
  10. Human personality is analysed into five factors as viewed by Buddhism. Choose the correct factors included in personality A. Material, Perception, Feeling B. Disposition, Consciousness C. Thinking, Belief, Intelligence…
    Answer: A. A, B only Psychology · June 2023 · 15 Jun
  11. Match List I with List II List I List II A. Samacariya I. Transformation, wholeness B. Tanha II. Desire C. Satori III. Healthy virtuous life D. Sammaditthi IV. Thinking
    Answer: C. A-III, B-II, C-I, D-IV Psychology · June 2023 · 15 Jun
  12. Match List I with List II List I List II A. Pratyahara I. Concentration B. Dharana II. Attaining oneness or integration C. Dhyana III. Control over thoughts D. Samadhi IV. Meditation
    Answer: C. A-III, B-I, C-IV, D-II Psychology · June 2023 · 15 Jun
  13. Arrange 'Pancha Kosha' in order : A. Annamaya Kosha B. Maanomaya Kosha C. Vijnanamaya Kosha D. Pranamaya Kosha E. Anandamaya Kosha Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. A, D, B, C, E Psychology · June 2023 · 15 Jun
  14. Identify the theorist who has stated the following : " When we have passed beyond individualising, then we shall be real persons. Ego was the helpler, Ego is the bar "
    Answer: C. Sri Aurobindo Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  15. Indigenization of research was proposed for
    Answer: C. Overcoming difficulty in explaining phenomena in a given culture Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  16. Social constructionist approach would allow cultural
    Answer: D. Diversity Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  17. Match List I with List II List I – Issue addressed List II – Perspective A. Changes in thoughts over the life span I. Cognitive perspective B. Personality and hidden motives of a person II. Psychodynamic perspective C.…
    Answer: B. A-III, B-II, C-IV, D-I Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  18. According to Bhagvad Gita the spiritual journey towards self realization and attainment of peace involves movement across several stages. Identify the correct order A. Tyaga B. Dhyana C. Abhyasa D. Gyana E. Shanti Choos…
    Answer: B. C, D, B, A, E Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  19. As per Socrates' Greek Philosophy, Which of the following is NOT true about eudaemonia?
    Answer: D. Being virtuous does not guarantee eudaemonia Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  20. In which schools of Indian thought about yoga, 'Prakrti' remains isolated as a principle of ultimate reality into self and is active only in the presence and service of 'Purusa'?
    Answer: C. Samkhya Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  21. It is possible to accept the world as it is, without experiencing dissatisfaction. This is related to which of the following in Buddhism?
    Answer: C. Elimination of craving Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  22. Which of the following is/are correctly associated with Plato's idea of 'Chariot that is pulled by two horses'? (A) Desiring soul is the charioteer. (B) Rational soul is located in the head. (C) Rational soul is governe…
    Answer: C. (B) and (D) only Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  23. Which of the following are correctly described influences of Behaviourism? (A) Watson's scientific psychology was designed to predict and control human behaviour (B) Mary Cover Jones studied the effectiveness of counter…
    Answer: C. (A) and (B) only Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  24. Match List I with List II List I – Concept List II – Description A. Turiyavastha I. Transcognitive realisation B. Aparavidya II. Highest state of consciousness C. Paravidya III. Transcendental knowledge D. Nididhyasana…
    Answer: B. (A)-(II), (B)-(III), (C)-(IV), (D)-(I) Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  25. Arrange the following as per the Yogic Concept of Cognition. (A) Sensorial transformation is attended by manas (B) Reaction by budhi to the object of cognition (C) Registration of external object on mind (D) Assimilatio…
    Answer: B. C, A, D, E, B Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  26. Arrange the Nafs (Self in Sufism) from lower to higher self : (A) The self pleasing to God (B) The pure self (C) Inspired self (D) Serene self (E) The pleased self Choose the correct answer from the options given below :
    Answer: B. C, D, E, A, B Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  27. Which one of the following branches of philosophy of science deals with the question of existence?
    Answer: C. Ontology Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  28. Which one of the following terms denotes that there are qualities of experience that cannot be explained in terms of combinations of traditional kinds of sensations?
    Answer: C. Gestalt Qualitaten Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  29. Testing the scientific hypothesis is impossible due to the need of auxiliary assumptions. What is this associated with?
    Answer: C. Duhem-—Quine thesis Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  30. Vaibhasika and Sautrantika are associated with which of the following?
    Answer: D. Sarvastivadin Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1