All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET · UNIT 05

Reasoning & Mental Ability – Previous Year Questions

94 questions from past HTET Common Portion papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. If 'PROJECT' is coded as 'CEOPRT' and 'PLANE' is coded as 'ELNP' then the 'ORGANISED' will be coded as :
    Answer: D. ADEGIORS HTET 2023 Level-2 (TGT)
  2. In a row of boys, A is 7th from the left and B is 12th from the right. If they interchange their positions A becomes 22nd from the left. How many total boys are there in a row ?
    Answer: C. 33 HTET 2023 Level-2 (TGT)
  3. In a family, A is the father of X, B is the mother of Y. The sister of X and Z is Y. Which of the following statement is definitely not true ?
    Answer: C. X is the son of A HTET 2023 Level-2 (TGT)
  4. Find the wrong number in the given series : 0, 3, 9, 12, 36, 39, 42, 120, 360
    Answer: C. 42 HTET 2023 Level-2 (TGT)
  5. If A walks 8 km South then turn right and walks 6 km and again turns North-East and walks 10 km. How far is A from the starting point ?
    Answer: A. 0 km HTET 2023 Level-2 (TGT)
  6. The missing term of the following series is : DBC, KIJ, QOP, __?__, ZXY
    Answer: D. VTU HTET 2023 Level-2 (TGT)
  7. If A denotes 'divided by', B denotes 'added to', C denotes 'subtracted from' and D denotes 'multiplied by', then 20 C 12 B 8 A 2 D 6 is equal to :
    Answer: A. 16 HTET 2023 Level-2 (TGT)
  8. Find the odd word from the given alternatives :
    Answer: D. Flute HTET 2023 Level-2 (TGT)
  9. If 16 – 4 = 2, 9 – 3 = 2, 81 – 3 = 4, then the value of 64 – 4 is :
    Answer: A. 3 HTET 2023 Level-2 (TGT)
  10. In a code language 'ACE' is written as 1925 and 'BIG' is written as '48149', then in the same language, 'DOG' will be written as :
    Answer: C. 1622549 HTET 2023 Level-1 (PRT)
  11. Find the next term of the following number series : 5, 10, 26, 50, 122, ?
    Answer: C. 170 HTET 2023 Level-1 (PRT)
  12. Find the odd one :
    Answer: C. Admiral HTET 2023 Level-1 (PRT)
  13. If A is heavier than B, C is lighter than D, E is heavier than D but lighter than B, who among them is the heaviest ?
    Answer: D. A HTET 2023 Level-1 (PRT)
  14. The next term of the following series : G4T, J9R, M20P, P43N, ?
    Answer: B. S90L HTET 2023 Level-1 (PRT)
  15. A is the son of B. B's sister C has a son D and a daughter E. F is maternal uncle of D, then how A is related to D ?
    Answer: A. Cousin HTET 2023 Level-1 (PRT)
  16. In a certain code, 'PAGES' is written as 'RDIHU' and 'WRITE' is written as 'YUKWG', then 'OTHER' will be written as in same code :
    Answer: A. QWJHT HTET 2023 Level-1 (PRT)
  17. The position of how many letters in the word 'BRAKES' remain unchanged when they are arranged in English alphabetical order ?
    Answer: B. 2 HTET 2023 Level-1 (PRT)
  18. If P stands for +, Q stands for –, R stands for ÷ and S stands for ×, then the value of 18 S 36 R 12 Q 6 P 7 is :
    Answer: C. 55 HTET 2023 Level-1 (PRT)
  19. If A is facing east then he turn 100° in the clockwise direction and then again turn 145° in the anti-clockwise direction. Which direction A is facing now ?
    Answer: D. North-East HTET 2023 Level-1 (PRT)
  20. Find the odd one :
    Answer: C. Poem HTET 2022 Level-1 (PRT)
  21. Find the next term of the following letter series : KTE, SBM, AJU, IRC, ?
    Answer: D. QZK HTET 2022 Level-1 (PRT)
  22. Find the next term of the following number series : 4, 10, 23, 50, 105, ?
    Answer: B. 216 HTET 2022 Level-1 (PRT)
  23. If P is taller than Q, R is shorter than P, S is taller than T but shorter than Q, then who among them is the tallest ?
    Answer: A. P HTET 2022 Level-1 (PRT)
  24. If in a certain Code Language, 'CERTAIN' is coded as 'XVIGZRM' and 'SEQUENCE' is coded as 'HVJFVMXV', then 'MUNDANE' is coded as :
    Answer: C. NFMWZMV HTET 2022 Level-1 (PRT)
  25. Find the next term of the following letter series : AZ, GT, MN, SH, ?
    Answer: D. YB HTET 2022 Level-1 (PRT)
  26. Some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis, find the correct answer for the unsolved problem : If 6241 = 9, and 3732 = 20, then 4523 is equal to :
    Answer: C. 21 HTET 2022 Level-1 (PRT)
  27. A and B are brothers, C and D are sisters, A's son is D's brother. How is B related to C ?
    Answer: B. Uncle HTET 2022 Level-1 (PRT)
  28. Arrange the given words in a meaningful sequence : i. Phrase ii. Letter iii. Word iv. Sentence
    Answer: A. ii, iii, i, iv HTET 2022 Level-1 (PRT)
  29. X and Y are facing each other at sunrise. The shadow of Y is falling towards right of X, then Y is facing in which direction ?
    Answer: A. North HTET 2022 Level-3 (PGT)
  30. Find the next term of the following series : Z1A, X2D, V6G, T21J, R88M, P445P, ?
    Answer: C. N2676S HTET 2022 Level-3 (PGT)