All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET · UNIT 05

Reasoning & Mental Ability – Previous Year Questions

94 questions from past HTET Common Portion papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. In a certain code language "PARTICLE" is written as "USBQFMDJ" and "GENERATE" is written as "FOFHFUBS", then in same code language "DOCUMENT" will be written as :
    Answer: C. VDPEUOFN HTET 2022 Level-3 (PGT)
  2. In a row of girls, A is 10th from the left and B is 14th from the right. If they interchange their positions, A becomes 24th from the left. How many girls are there in a row ?
    Answer: C. 37 HTET 2022 Level-3 (PGT)
  3. D is taller than C and E. A is not as tall as E. C is taller than A. D is not as tall as B. Who is the tallest among them ?
    Answer: B. B HTET 2022 Level-3 (PGT)
  4. Pointing to a girl in photograph, X said "She is the daughter of my grandfather's only son". How is the girl related to X ?
    Answer: C. Sister HTET 2022 Level-3 (PGT)
  5. A steam engine train runs from east to west and wind is blowing from north to south, then the smoke from the train would blow in which direction ?
    Answer: C. S - E HTET 2022 Level-3 (PGT)
  6. The next term of the following number series is : 3, 13, 22, 32, 59, 69, 120, 130, ?
    Answer: B. 211 HTET 2022 Level-3 (PGT)
  7. In a certain code MONKEY is written as XDJMNL. How is TIGER written in that code ?
    Answer: C. QDFHS HTET 2021 Level-3 (PGT)
  8. In a certain pattern, if 9 * 3 = 36, 10 * 6 = 64, 9 * 1 = 25, then in same pattern what is the value of 23 * 3 ?
    Answer: A. 169 HTET 2021 Level-3 (PGT)
  9. If the Independence Day in 1988 was celebrated on Wednesday. On what day was it celebrated in the year 1989 ?
    Answer: C. Thursday HTET 2021 Level-3 (PGT)
  10. Vijay walks 10 km towards North, from there, he walks 6 km towards South, then he walks 3 km towards East. How far and in which direction is he with reference to his starting point ?
    Answer: B. 5 km North-East HTET 2021 Level-3 (PGT)
  11. There are five different houses A to E in a row. A is to the right of B and E is to the left of C and right of A. B is to the right of D. Which of the house is exactly in the middle ?
    Answer: A. A HTET 2021 Level-3 (PGT)
  12. In a row of girls, Shilpa is 8th from the left and Reena is 17th from the right, if they interchange their positions, Shilpa becomes 14th from the left. How many girls are there in a row ?
    Answer: D. 30 HTET 2021 Level-3 (PGT)
  13. Find the next term of the number series : 127, 128, 136, 163, 227, ……
    Answer: A. 352 HTET 2021 Level-3 (PGT)
  14. If A means 'plus', B means 'minus', C means 'divide by', D means 'multiply'. Then what will be simplified value of 18 A 12 C 6 D 2 B 5 = ?
    Answer: D. 17 HTET 2021 Level-3 (PGT)
  15. Find the missing letters in the given letter series : a − cdaab − cc − daa − bbb − ccddd
    Answer: D. bbdac HTET 2021 Level-3 (PGT)
  16. The numbers in the following question are written according to a certain pattern row-wise or column-wise. Identify the pattern and find the missing number accordingly : 6 11 25 8 6 16 12 5 ?
    Answer: B. 16 HTET 2021 Level-3 (PGT)
  17. Earth is related to Axis in the same way as wheel is related to :
    Answer: D. Hub HTET 2022 Level-2 (TGT)
  18. Anil introduces Prashant, "He is the husband of the grand daughter of the father of my father". How is Prashant related to Anil ?
    Answer: B. Brother in law HTET 2022 Level-2 (TGT)
  19. Four groups of letters are given below, three of them are alike in certain way while one is different, choose the odd one :
    Answer: A. STUA HTET 2022 Level-2 (TGT)
  20. Find the next term in the following letter series : LXF, MTJ, NPN, OLR, ……..
    Answer: A. PHV HTET 2022 Level-2 (TGT)
  21. In a certain code '786' means 'Study very hard', '958' means 'Hard work pays', '645' means 'Study and work', which is the code for 'very' ?
    Answer: C. 7 HTET 2022 Level-2 (TGT)
  22. If A is 40 meter South-West of B, C is 40 meter South-East of B, then C is in which direction of A ?
    Answer: A. East HTET 2022 Level-2 (TGT)
  23. Find the next term in the following number series : 2, 7, 24, 77, 238, ……..
    Answer: C. 723 HTET 2022 Level-2 (TGT)
  24. If × stands for − , ÷ stands for +, + stands for ÷, − stands for ×, then what is the value of 15 − 5 ÷ 5 × 20 + 10 ?
    Answer: B. 78 HTET 2022 Level-2 (TGT)
  25. Which term is wrong in the following series ? 8, 13, 21, 32, 47, 63, 83
    Answer: C. 47 HTET 2022 Level-2 (TGT)
  26. The next term of the following letter series will be : CAE, HFJ, MKO, RPT, ….
    Answer: B. WUY HTET 2021 Level-2 (TGT)
  27. Among five persons A, B, C, D and E, A is shorter than B but taller than E. C is the tallest. D is shorter than B but taller than A. Who among them is shortest ?
    Answer: D. E HTET 2021 Level-2 (TGT)
  28. A said "that boy is the grandson of my mother's husband. I have no brother or sister." How is the boy related to A ?
    Answer: B. Son HTET 2021 Level-2 (TGT)
  29. Find the wrong number in the following series : 135, 226, 353, 552, 739
    Answer: D. 739 HTET 2021 Level-2 (TGT)
  30. Find the wrong term of the following series : G4T, J9R, M20P, P41N, S90L
    Answer: C. P41N HTET 2021 Level-2 (TGT)