All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET · UNIT 05

Reasoning & Mental Ability – Previous Year Questions

94 questions from past HTET Common Portion papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. If it was Saturday on 10th December, 2022, what will be the day on 8th December, 2024 ?
    Answer: B. Sunday HTET 2024 Level-3 (PGT)
  2. In a certain code language "sun shines brightly" is written as "ba lo sul", "houses are brightly lit" as "kado ula ari ba" and "light comes from sun" as "dopi kup lo nro". What code words are written for "sun" and "brig…
    Answer: D. lo, ba HTET 2024 Level-3 (PGT)
  3. Find the next term of the following letter series : MQNRO, JSKTL, GUHVI, DWEXF, ?
    Answer: A. AYBZC HTET 2024 Level-3 (PGT)
  4. Find the missing term in the following number series : 2, 9, 28, ?, 126, 217, 344
    Answer: B. 65 HTET 2024 Level-3 (PGT)
  5. Line : Square : : Arc : ?
    Answer: C. Circle HTET 2024 Level-3 (PGT)
  6. A, P, R, X, Y and Z are sitting in a row. Y and Z are in the centre and A and P are at the ends. R is sitting on the immediate left of A. Who is sitting on the immediate right of P ?
    Answer: A. X HTET 2024 Level-3 (PGT)
  7. Next term of the following series is : (AG/d)6, (CK/g)21, (EO/j)45, (GS/m)78, ?
    Answer: C. (IW/p)120 HTET 2024 Level-3 (PGT)
  8. A is father of C and D is son of B. E is brother of A. C is sister of D. How is B related to E ?
    Answer: B. Sister-in-law HTET 2024 Level-3 (PGT)
  9. Five men P, Q, R, S and T read a newspaper. The one who reads first, gives it to R. The one who reads last, had taken from P. T was not the first or last to read. There were two readers between P and Q. Who reads the ne…
    Answer: C. S HTET 2024 Level-3 (PGT)
  10. Rekha walks 10 km straight and then turns right and walks 10 km. Then every time turning to her left, she walks 5, 15 and 15 km respectively. How far is she now from her starting point ?
    Answer: D. 5 km HTET 2024 Level-3 (PGT)
  11. Find the odd one :
    Answer: C. Cube HTET 2024 Level-2 (TGT)
  12. A, B, C, D and E are sitting around a circular table facing the centre. Only A is between E and B. D is to the immediate left of B. Who is to the immediate left of C ?
    Answer: A. E HTET 2024 Level-2 (TGT)
  13. Shekhar walks 10 metres towards North. Then he walks 6 metres towards South. Then he walks 3 metres towards East. How far is he from his starting point ?
    Answer: C. 5 metres HTET 2024 Level-2 (TGT)
  14. Next term of the following number series will be : 5, 6, 9, 15, 25, ?
    Answer: C. 40 HTET 2024 Level-2 (TGT)
  15. Sachin is shorter than Kamal, but taller than Ram. Mohan is the tallest. Arun is a little shorter than Kamal and a little taller than Sachin. Who is the second tallest among these five persons ?
    Answer: D. Kamal HTET 2024 Level-2 (TGT)
  16. P is Q's sister. R is Q's mother. S is R's father. T is S's mother. How is P related to S ?
    Answer: D. Granddaughter HTET 2024 Level-2 (TGT)
  17. If ZIP = 300 and ZAN = 400, then ZOO =
    Answer: A. 250 HTET 2024 Level-2 (TGT)
  18. Find the missing term in the following letter series : AYD, BVF, DRH, ?, KGL
    Answer: B. GMJ HTET 2024 Level-2 (TGT)
  19. If the letters in the word CYBERNETICS are rearranged in the alphabetical order, which letter will be in the middle in order after rearrangement ?
    Answer: B. I HTET 2024 Level-2 (TGT)
  20. If A stands on his head with his face towards North, in which direction will his left hand point ?
    Answer: C. East HTET 2023 Level-3 (PGT)
  21. In a group of 15 people, 7 read Hindi, 8 read English, while 3 of them read none of these two. How many of them read Hindi and English both ?
    Answer: B. 3 HTET 2023 Level-3 (PGT)
  22. In a class of 35 students, A is placed 7th from the bottom whereas B is placed 9th from the top and C is placed exactly between these two. What is A's position from C ?
    Answer: B. 10th HTET 2023 Level-3 (PGT)
  23. In a certain code language 'CEG' is written as 'TSR' and 'FHJ' is written as 'QPO', then in the same code language 'IKM' is written as :
    Answer: D. NML HTET 2023 Level-3 (PGT)
  24. How many meaningful words can be formed with the letter EAML ?
    Answer: C. 3 HTET 2023 Level-3 (PGT)
  25. Find the next term of the following number series : 2, 3, 10, 15, 26, ?
    Answer: C. 35 HTET 2023 Level-3 (PGT)
  26. In a certain pattern, if 38 * 15 = 32, 62 * 91 = 7 and 74 * 81 = 29, then in the same pattern the value of 47 * 33 is :
    Answer: B. 41 HTET 2023 Level-3 (PGT)
  27. If it was Saturday on 17th December, 2002, what was the day on 22nd December, 2004 ?
    Answer: A. Sunday HTET 2023 Level-3 (PGT)
  28. The next of the series is : Z1A, X2D, V6G, T21J, ?
    Answer: D. R88M HTET 2023 Level-3 (PGT)
  29. In English alphabet, the number of letters skipped in between adjacent letters in the series is decreased by one. Which of the following series observes the rule ?
    Answer: B. DJOSV HTET 2023 Level-3 (PGT)
  30. A travels 8 km from East to West and turns right and travel 2 km. Now again he turn right and travel 5 km. In which direction is he now positioned with reference to starting point ?
    Answer: B. North-West HTET 2023 Level-2 (TGT)