All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Psychology · UNIT 06

Thinking, Intelligence & Creativity – Previous Year Questions

49 questions from past UGC NET Psychology papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Cattell proposed his theory of fluid and crystallized intelligences on the basis of which of the following?
    Answer: B. Second order factors of abilities Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  2. The tendency to believe that a task will take less time than it really will, is known as:-
    Answer: B. Planning Fallacy Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  3. Projective measures, particularly inkblot tests, index which of the following?
    Answer: D. General creative potential Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  4. After being robbed by a boy recently the shopkeeper says "beware of teenagers in our community". Which of the following explains his reactions?
    Answer: B. Availability Heuristic Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  5. Mayer-Salovey-Caruso Emotional Intelligence Test (MSCEIT) measures:- (A) Perceiving emotions (B) Using emotions to facilitate thought (C) Understanding emotions (D) Implicit motivation Choose the correct answer from the…
    Answer: C. (A), (B) and (C) only Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  6. Which of the following are features of Metacognition? (A) Encoding (B) Regulation (C) Monitoring (D) Evaluation Choose the most appropriate answer from the options given below:-
    Answer: D. (B), (C) and (D) only Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  7. Jensen's Level I and Level II abilities can be best understood in terms of which of the following? (A) Difficulty and complexity of tasks (B) SES Differences (C) Racial Differences (D) Gender Differences Choose the most…
    Answer: C. (A), (B) and (C) only Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  8. Match List I with List II List I – Test List II – Psychologist A. Creative Achievement Questionnaire I. Carson–Peterson–Higgins B. Runco Ideational Behaviour Scale II. Runco C. Preference for Active Divergence Scale III…
    Answer: A. (A)-(I), (B)-(II), (C)-(III), (D)-(IV) Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  9. Arrange in correct sequence, the first five intelligences given by Gardner : (A) Linguistic Intelligence (B) Logico-mathematical Intelligence (C) Spatial Intelligence (D) Kinesthetic Intelligence (E) Natural intelligenc…
    Answer: A. A, B, C, D, E Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  10. Making decisions by the use of mental short cuts that focus on one aspect of a problem, while ignoring others refers to which one of the following?
    Answer: C. Heuristics Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  11. Which approach focussed on the nature of a task and its influence on a person's ability in solving problems?
    Answer: B. Information processing approach Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  12. Which one of the following models proposes that there are three major functional units of the brain: focussing on sustaining attention; receiving and storing information and planning and self-monitoring?
    Answer: A. PASS model Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  13. Jensen put forward the 'Regression' argument to account for which of the following?
    Answer: C. To understand group differences in intelligence Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  14. Who among the following is credited with proposing the investment theory of creativity?
    Answer: D. Sternberg Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  15. Which of the following are the parts of mental logic theories of reasoning? A. A set of interference schemas B. Accumulation of concepts C. A reasoning program D. A set of pragmatic principles Choose the correct answer…
    Answer: C. A, C and D only Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  16. Which of the following are the components of Metacognition? A. Metacognition knowledge B. Metacognition experience C. Metacognition control D. Metacognition regulation Choose the correct answer from the options given be…
    Answer: D. A, B and D only Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  17. Johnson-Laird (1995) has some contengencies in the scientific study of logic, which comprise: A. Relational inferences B. Propositional inferences C. Focus gambling D. Syllogisms Choose the correct answer from the optio…
    Answer: B. A, B and D only Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  18. Which of the following are comprised in executive functions? A. Planning B. Attention C. Set shifting D. Declarative memory Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: A. A, B and C only Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  19. Several types of heuristics have been identified by researchers. Which of the these are included in it? A. Lexicographic strategy B. Satisficing strategy C. Mental set D. Elimination by aspects Choose the correct answer…
    Answer: B. A, B and D only Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1