All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Psychology · UNIT 06

Thinking, Intelligence & Creativity – Previous Year Questions

49 questions from past UGC NET Psychology papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Cooking something by following the directions in a recipe exactly is an example of the use of:
    Answer: C. An algorithm Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  2. Acommon logical error that people make is to seek information that support their ideas rather than evidence that would invalidate those ideas. This error is called:
    Answer: C. The confirmation bias Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  3. Higher-order knowledge about your own thinking as well as your ability to use this knowledge to manage your own cognitive processes such as comprehension and problem solving is called:
    Answer: A. Metacognition Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  4. PASS theory of intelligence does not include:
    Answer: B. Autonomous system of the cerebral cortex Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  5. 'Origence' is related to aspect of Personality?
    Answer: A. Creativity Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  6. Cattell and Horn's theory postulates two kinds of intelligence. A person who is good at using and combining familiar facts has high-
    Answer: B. Crystalized intelligence Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  7. According to Goddard (1910)'s study on residents of the Vineland facility and their categorization by diagnosis and mental age, the residents having the mental age of 3 to 7 years are termed as-
    Answer: B. Imbeciles Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  8. Match the following : List I List II A. Processing speed I. Perceptual speed B. Fluid intelligence II. Spelling ability C. Broad cognitive speediness III. Semantic processing speed D. Crystalized intelligence IV. Quanti…
    Answer: B. A-III, B-IV, C-I, D-II Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  9. Match the form of intelligence with profession. List I List II A. Naturalist I. Law B. Spatial II. Programming language C. Logical-Mathematical III. Forest conservation D. Linguistic IV. Architecture
    Answer: C. A-III, B-IV, C-II, D-I Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  10. The leading neuroscience theories of intelligence is called
    Answer: C. Parieto- Frontal integration theory Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  11. Which one of the following is correct with regard to PASS model developed by J. P. Das and his associates?
    Answer: D. Planning, Attention, Arousal, Simultaneous and Successive processing Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  12. Which one of the following is not a component of creativity according to Torrance?
    Answer: D. Verification Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  13. Following are the steps that should be followed to enhance critical thinking. Arrange them in sequential order A. Adopt the attitude of a critical thinker B. Evaluate information sources C. Recognize and avoid critical…
    Answer: A. A, C, D, B, E Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  14. Match List-I with List-II List I List II A. Synthetic skill I. Decisions about how to deploy the skills available to a person B. Analytic skill II. To see problems with new points of view and get rid of conventional thi…
    Answer: B. A-II, B-III, C-IV, D-I Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  15. Which of the following comes under divergent thinking ? (A) Fluency (B) Flexibility (C) Elaboration (D) Preparation (E) Verification Choose the correct answer from the options given below :
    Answer: C. (A), (B), (C) only Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  16. Csikszentmihalyi (1996) observed that the creative process normally takes five steps. Arrange those steps in order ; (A) Preparation (B) Evaluation (C) Incubation (D) Elaboration (E) Insight Choose the correct answer fr…
    Answer: C. A, C, E, B, D Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  17. Which of the following is not a metacognitive activity?
    Answer: D. Communicating one's present postal address Psychology · June 2023 · 15 Jun
  18. Which of the following is true about the concept of heritability?
    Answer: B. Heritability refers to a population not to individual Psychology · June 2023 · 15 Jun
  19. What is meant by theory of mind? A. People's idea about feelings perceptions and thoughts of self and others, and the behaviour these might predict B. A term first coined by Daniel Goleman C. People's ideas about their…
    Answer: B. A, C, E only Psychology · June 2023 · 15 Jun
  20. Which of the following is true about a Phoneme? A. It refers to the disrupted language of a patient with aphasia B. Every language has its own set of phonemes C. A phonema is a category of speech sounds D. It is the sma…
    Answer: C. B, C only Psychology · June 2023 · 15 Jun
  21. Robert Sternberg proposed a triarchic theory of following intelligence types A. Creative B. Analogical C. Analytical D. Emotional E. Practical Choose the most appropriate answer from the options given below:
    Answer: A. A, C, E only Psychology · June 2023 · 15 Jun
  22. As per threshold hypothesis there exists __
    Answer: B. Modest positive relationship between intelligence and creativity when IQ is bel… Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  23. Gardner's theory of intelligence posits that a person who is introspective, self-reflective and understands his/her strengths and weaknesses tends to have a higher level of ______.
    Answer: A. Intrapersonal intelligence Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  24. Crystallized intelligence includes
    Answer: A. Learned knowledge and skills Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  25. The 'Product' approach to creativity primarily focuses on
    Answer: D. What is considered to be creative ? Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  26. The central aspect of rational thinking involves A. Deduction B. Induction C. Conduction logic D. Reduction approach E. Paradigm Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. A and B only Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  27. The linguistic relativity hypothesis states that
    Answer: B. Thinking is shaped by language. Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  28. Match List I with List II List I – Concept List II – Process A. Heuristics I. Breaking whole into manageable parts B. Analysis II. An existing model for representing a problem C. Synthesis III. Means–end analysis D. Men…
    Answer: B. A-III, B-I, C-IV, D-II Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  29. Which of the following is involved in Type 'a' processes of thinking as described by Wertheimer?
    Answer: A. Grouping and reorganization Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  30. A person's chronological Age is 20 years, and mental age is 16 years. What would be his IQ?
    Answer: C. 80 Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021