All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Psychology · UNIT 04

Biological Basis of Behaviour – Previous Year Questions

63 questions from past UGC NET Psychology papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Arrange the following physiological response to stress sequentially A. Release of Adrenocorticotropin hormone from pituitary gland B. Release of CRF from hypothalamus C. Perception of stress D. Suppression of immune sys…
    Answer: B. C, B, A, E, D Psychology · June 2023 · 15 Jun
  2. Sequentially arrange the sections of the vertebrae of the spinal column from top to bottom. A. Thoracic vertebrae B. Sacral vertebrae C. Cervical vertebrae D. Lumbar vertebrae Choose the correct answer from the options…
    Answer: B. C, A, D, B Psychology · June 2023 · 15 Jun
  3. Given below are two statements: One is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R. Assertion A: Monozygotic twins are called fraternal twins. who share half of their genes. Both members of the twins m…
    Answer: D. Statement I is incorrect but Statement II is correct Psychology · June 2023 · 15 Jun
  4. Which component of the psychoneuroimmunological system is not affected by glucocorticoids?
    Answer: A. Posterior pituitary Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  5. Myelin sheath which insulates most axons in CNS is produced by
    Answer: A. Oligodendrocytes Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  6. The largest structure in the Limbic System is the
    Answer: A. Hippocampus Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  7. An EEG record during NREM sleep shows waves
    Answer: A. Delta Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  8. The somatic nervous system functions with the help of ___ nerves.
    Answer: C. Cranial and Spinal Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  9. Which of the following hypothalamic nuclei were considered as hunger regulator? A. Supra optic nucleus B. Ventromedial hypothalamus C. Medial D. Lateral E. Paraventricular Choose the correct answer from the options give…
    Answer: C. B and D only Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  10. Identify the posterior pituitary hormones A. Thyrotropin B. Follicle Stimulating Hormone C. Oxytocin D. Luteinizing Hormone E. Vasopressin Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. C and E only Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  11. ______ is an impairment of language functioning caused by damage to the brain.
    Answer: C. Aphasia Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  12. Match List I with List II List I – Neurotransmitter List II – Type A. Glutamate I. Catecholamine B. Dopamine II. Amino acid C. Acetylcholine III. Indoleamine D. Serotonin IV. Quaternary amine
    Answer: D. A-II, B-I, C-IV, D-III Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  13. Match List I with List II List I – Type of cell List II – Function A. Antigen I. Cell-mediated immunity B. Phagocytes II. Consume and destroy microorganisms C. T cells III. Antibody-mediated immunity D. B cells IV. Dist…
    Answer: B. A-IV, B-II, C-I, D-III Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  14. Trace the sequence of events followed by the exposure to prolonged stress: A. Glucocorticoids are released by adrenal cortex B. Lymphocytes are activated C. Hippocampal cells get degenerated D. Anterior pituitary releas…
    Answer: C. D, A, B, E, C Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  15. Trace the correct sequence of the components of auditory information processing A. The inferior colliculus receives the information B. Cochlear nucleus and olivary nuclei receive the information C. The medial geniculate…
    Answer: C. D, B, A, C, E Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  16. Which of the following nerves carry the sensory messages from skin, eyes and ears to Central Nervous System?
    Answer: B. Afferent Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  17. Which of the following is correct for the Pheromones?
    Answer: D. Chemical substances emitted by the person into the environment affecting the be… Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  18. Which of the following describes the enduring facilitation of synaptic transmission that occurs following activation of synapses by high intensity and high frequency stimulation of pre-synaptic neurons?
    Answer: D. Long term potentiation Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  19. Which of the following are the correct differences between Parkinson's disease and Huntington's disease? (A) Parkinson's disease is a disorder of middle and old age while Huntington's disease is a disorder of young. (B)…
    Answer: C. (A) , (C) and (D) only Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  20. Pattern of familial transmission of intelligence from one generation to other is investigated in which of the following?
    Answer: D. Segregation analysis Studies Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  21. Some people are able to draw an object, match similar objects and describe the component parts but they fail to recognize the objects that they had just seen or drawn. Which of the following describes this phenomena?
    Answer: A. Associative Agnosia Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  22. Which of the following are true regarding Broca's area? (A) It is located in the frontal lobe. (B) Its function is speech production. (C) Understanding and processing aspects of language are associated with it. (D) It h…
    Answer: D. (A), (B), (C) and (D) Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  23. Given below are two statements : One is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R : Assertion (A) : Chances of inheriting the dominant genes are twice in females as compared to males Reason (R) : Fem…
    Answer: D. (A) is not correct but (R) is correct Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  24. Teplov while discussing the strong/weak nervous systems believed that the point of 'transmarginal unhibition' is the point beyong which :
    Answer: B. The magnitude of response increases as stimulus intensity decreases Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  25. Immediately after an action potential, the cell does not produce another action potential due to
    Answer: A. Absolute refractory period Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  26. Which neurotransmitter is helpful in synaptic plasticity?
    Answer: B. Glutamate Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  27. Which technique of studying the brain involves injecting the patient with radioactive glucose?
    Answer: C. PET Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  28. What do you call the neurological procedure involving the implantation of a medical device under the skin in the chest that sends electrical impulses to electrodes surgically placed in the specific location in the brain?
    Answer: A. Deep Brain Stimulation (DBS) Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  29. Antiduretic hormone (ADH) is released by which of the following?
    Answer: D. Posterior pituitary Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  30. Which of the following are involved in decreased food intake and weight loss? A. Insulin B. Leptin C. Cholecystokinin D. Orexin Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. A, B and C only Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1