All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Psychology · UNIT 04

Biological Basis of Behaviour – Previous Year Questions

63 questions from past UGC NET Psychology papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. An organism's observable traits are referred to as-
    Answer: D. Phenotype Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  2. Which domains of Biopsychology studies the psychological effects of brain damage in human patients-
    Answer: C. Neuropsychology Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  3. The inner most meninx which adheres to the surface of the central nervous system is.
    Answer: D. Pia Mater Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  4. Proteins that bind to DNA and influence the extent to which genes are expressed are called-
    Answer: A. Transcription factor Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  5. Arrange the sequence of the Central Nervous System: A. Dura matter B. Sub-arachnoid space C. Cerebrospinal Fluid D. Arachnoid membrane Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. A, D, B, C Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  6. Which of the neuron parts are in correct sequence: A. Dendrite B. Cell body C. Axon D. End Brush E. Terminal Bottom Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. A, B, C, D, E Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  7. Epileptic seizures can be a consequence of- A. Head trauma B. Nose running C. Eye flue D. Brain tumor Choose the most appropriate answer from the options given below:
    Answer: A. A & D only Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  8. The most recent reported evolutionary development of the brain convulsions has two main regions - A. Dorsal portion B. Ventral portion C. Gyri D. Sulci Choose the most appropriate answer from the options given below:
    Answer: D. C & D only Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  9. The basal ganglia structures dominate the entire motor functions of - A. Elephant B. Human C. Birds D. Reptiles Choose the most appropriate answer from the options given below:
    Answer: B. C & D only Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  10. Match the following : List I List II A. Synaptic Plasticity I. Strengthening of neural connection through repeated stimulation B. Long Term Potentiation (LTP) II. Ability of neural connections to change and adapt C. Neu…
    Answer: A. A-II, B-I, C-III, D-IV Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  11. The disorder where an extra sex chromosome in the 23rd pair results in XXY, producing a male with reduced masculine characteristics resulting in enlarged breasts, obesity and excessive height, is called
    Answer: D. Klinefelter's syndrome Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  12. In the disease called Multiple Sclerosis (MS)
    Answer: A. The myelin Sheath is destroyed Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  13. The functions of Gamma-aminobutyric acid (GABA) can be described in terms of -
    Answer: C. Majorly inhibitory involved in sleep and inhibitory movement Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  14. The area responsible for interaction between frontal, temporal and motor areas in order to produce speech is called
    Answer: B. Broca's Area Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  15. Pineal Gland A. Helps increase the blood calcium level B. Secretes a hormone called 'melatonin' C. Is located in epithalamus D. Secretes hormones called 'parathormone' and 'calcitonin' E. Is used to be known as the 'Thi…
    Answer: B. B, C, E only Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  16. Match List-I with List-II List I – Part of nervous system List II – Function A. Hypothalamus I. Fear responses and memory of fear B. Hippocampus II. Regulates body temperature, thirst, hunger C. Amygdala III. Forms long…
    Answer: C. A-II, B-III, C-I, D-IV Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  17. Match List-I with List-II List I List II A. Tay-Sachs disorder I. The 23rd pair is actually missing an X B. Down's syndrome II. Fatal neurological disorder C. Klinefelter's syndrome III. An extra chromosome in what woul…
    Answer: B. A-II, B-III, C-IV, D-I Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  18. The ability of brain to adopt to the environment and to replace function following damage is known as :
    Answer: A. Neuroplasticity Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  19. Temporal Lobe epilepsy results in :
    Answer: B. Aggressive behaviour Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  20. Homeostatic temperature in the body is regulated by :
    Answer: C. preoptic region of the hypothalamus Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  21. A decrease in sensitivity to leptin is found to be a factor contributing to :
    Answer: A. weight gain Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  22. Arrange the following in correct sequence of HPA axis response to stress, and consequences : (A) Adrenal glands get stimulated (B) Release of corticotropin releasing factor (C) Release of cortisol, epinephrine and nor e…
    Answer: C. B, E, A, C, D Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  23. Given below are two statements : one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Assertion (A): Allostasis is a process of adaptation to acute stress by releasing stress hormones in the event o…
    Answer: A. Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A) Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  24. Which parts of the brain are connected by the cerebral Aqueduct?
    Answer: A. Third and fourth ventricles of the brain Psychology · June 2023 · 15 Jun
  25. A unipolar neuron found in the somato sensory system are sensitive to:
    Answer: C. Tactile sensations Psychology · June 2023 · 15 Jun
  26. Amygdala, part of the Limbic system, is specifically responsible for one of the following functions:
    Answer: D. Emotion Psychology · June 2023 · 15 Jun
  27. Which one of the following areas is not located in the Temperal Lobe ?
    Answer: C. Broca's speech area Psychology · June 2023 · 15 Jun
  28. Which one of the following is not a principal characteristic of the REM sleep?
    Answer: C. Lack of genital activity Psychology · June 2023 · 15 Jun
  29. A specific brain region can be destroyed by some of the following methods. Choose the correct answer. A. Immunocytochemical method B. Radio frequency lesion method C. Extitotoxic lesion method D. Fluorogold method E. ex…
    Answer: A. B, C, E only Psychology · June 2023 · 15 Jun
  30. Arrange the following statements in the correct sequence of the movement of ions during the action potential A. Na+ channels open, Na+ begins to enter cell B. K+ continues to leave cell. causes membrane potential to ret…
    Answer: B. A, C, E, B, D Psychology · June 2023 · 15 Jun