All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Psychology · UNIT 10

Emerging Areas – Previous Year Questions

61 questions from past UGC NET Psychology papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. How many categories of disabilities are mentioned in the Right to Persons with Disabilities (RPwD) Act 2016?
    Answer: C. 21 Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  2. What is not a health protective behavior?
    Answer: C. Eat as you like Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  3. How do mind-body interventions affect stress?
    Answer: C. Mind-body interventions help reduce the physical effects of stress Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  4. Which of the following is the commonly identified sequence for characteristics of cyber bullying? A. Anonymity embolden perpetrators B. Increased risk of depression and anxiety in victims C. 24/7 accessibility and diffi…
    Answer: A. A, B, C, D Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  5. Arrange the following core principles of peace psychology in sequential manner. A. Conflict resolution and reconciliation B. Promotion of human rights C. Understanding the psychological roots of violence D. Building cul…
    Answer: D. C, A, D, B Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  6. Arrange the following theories of Leadership chronologically in terms of their evolution- A. Behavioral theory by Michigan studies B. Transformational leadership theory C. Trait theory D. Contingency theory E. Servant-l…
    Answer: C. C, A, D, B, E Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  7. Which among the following components belong to psychological wellbeing? A. Sense of self B. Safety and security C. Sense of purpose D. Independence E: Cultural activities Choose the most appropriate answer from the opti…
    Answer: D. A, C & D only Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  8. Which of the Eastern-Western combination about psychotherapeutic processes are correct? A. Asana- Breathing Exercise B. Vipasana- Mindfulness Meditation C. Manana- Reflection D. Upayoga- Argumentation E. Sabasana- Progr…
    Answer: C. B, C & E only Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  9. Match the following : List I List II A. Bias I. Taunting, teasing, and using threatening language B. Verbal II. Excluding victim systematically and directly from peer involvements C. Indirect III. Racial, faith based se…
    Answer: D. A-III, B-I, C-IV, D-II Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  10. Skipping meals and lack of exercise by Aisha contributed to:
    Answer: B. Reduced cognitive performance Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  11. Practicing mindfulness meditation by Aisha helped her improve:
    Answer: B. Focus and emotional regulation Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  12. People living on railway platforms, crowded market area on the main roads with heavy traffic are likely to experience-
    Answer: C. Anthropogenic stress Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  13. Peterson and Seligman carried out their famous work on strengths, virtues and character. This work Is referred as-
    Answer: D. Values in Action project Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  14. The four phases of forgiveness according to Enright, Freedman and Rique includes -
    Answer: B. Uncovering, Decision, Work and Deepening Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  15. Arrange the following in a sequence as per the health belief model where an individual- A. Reads about the various factors related to cancer B. Stops smoking C. Feels that since his father died of cancer he is likely to…
    Answer: C. A, C, D, B Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  16. Place the components of 'Broaden-and- Build model of Positive Emotion' in correct sequence A. Building Enduring personal resources B. Positive Emotions C. Enhanced Health Fulfillments D. Novel thoughts, Activities, Rela…
    Answer: A. B, D, A, C Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  17. Richardson's Resilience model refers to which of the following? A. Reintegration with a loss B. Resistance index C. Biopsychospiritual homeostasis D. Disruption E. Outcome Index Choose the correct answer from the option…
    Answer: C. A, C, D only Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  18. Five ways to be proactive includes the following A. Predict B. Prevent C. Program D. Plan E. Participate Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. A, B, D, E only Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  19. Which of the following refer to the theories of Health Behaviour? A. Reflection-Action Theory B. Protective Motivation Theory C. Dialectical Behavioural Theory D. Precaution Adoption Process Model E. Organismic Integrat…
    Answer: D. B, D, E only Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  20. Match List-I with List-II List I List II A. Entropy I. Comparative assessment of facilitating and restraining forces in the environment B. Decay Curve II. A sudden downward drop in the curve of health behaviour C. Force…
    Answer: A. A-II, B-IV, C-I, D-III Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  21. Which of the following is a disease not related to Cardiovascular system ?
    Answer: C. Crohn's Disease Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  22. Statutory rape refers to :
    Answer: B. Forcibly having sexual intercourse with a resisting minor Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  23. Studies on weight loss programs in a follow up study revealed that ;
    Answer: D. Those practicing behaviour modification therapy were able to maintain their bod… Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  24. Which of the following is not a technological system designed to aid, enhance or inspire learning :
    Answer: A. Python Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  25. Which of the following is 'NOT' source of work related stress ?
    Answer: C. Conflict with family members Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  26. The number of cases of a disease, injury or disability at a given point of time which can be expressed as the number of new cases or the number of existing cases is called :
    Answer: C. Morbidity Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  27. Which of the following are true of method of Appreciative Inquiry ? (A) Inquiry begins with appreciation (B) It is not collaborative (C) It is not proactive (D) Inquiry is applicable Choose the correct answer from the o…
    Answer: A. (A), (D) only Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  28. Which of the following are the stages in the transtheoretical model of behavour change : (A) Maintenance (B) Intention (C) Contemplation (D) Action Choose the correct answer from the options given below :
    Answer: B. (A), (C), (D) only Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  29. Match List-I with List-II. List I List II A. Passive euthanasia I. The doctor ends a patient's suffering at his/her request by administering a lethal dose of a drug B. Voluntary active euthanasia II. The doctor helps th…
    Answer: A. A-IV, B-I, C-II, D-III Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  30. The program evaluation model of a community health program has 4 steps arranged the following in sequences : (A) Outcome evaluation (B) Identifying goals and desired outcomes (C) Process evaluation (D) Impact evaluation…
    Answer: B. B, C, D, A Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1