All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Psychology · UNIT 10

Emerging Areas – Previous Year Questions

61 questions from past UGC NET Psychology papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. There are different domains of PGT. Which one of the following does not come under them ?
    Answer: D. Creativity Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  2. as per Values in Action (VIA), classification of character strengths and virtues are as under:
    Answer: B. Character strengths - 24: Virtues - 06 Psychology · June 2023 · 15 Jun
  3. Which of the following is correct about the impact of stress on immune system of an individual?
    Answer: D. Increased level of cortisol in blood destroys the T cells. Psychology · June 2023 · 15 Jun
  4. Which of the following contributes to maintaining a health risk behaviour ?
    Answer: A. Lack of knowledge and the health risk behaviour helping the individual in avoid… Psychology · June 2023 · 15 Jun
  5. Which of the following describes resilience?
    Answer: A. Individuals at risk whose performance is better than expected Psychology · June 2023 · 15 Jun
  6. Which of the following does not come under Cardiovascular Disease (CVD)?
    Answer: B. Crohn's disease Psychology · June 2023 · 15 Jun
  7. Identify the components of the 'Ethical Decision Making' A. Moral Awareness B. Moral Anxiety C. Moral Intent D. Moral Judgement E. Moral Context Choose the most appropriate answer from the options given below:
    Answer: D. A, C, D only Psychology · June 2023 · 15 Jun
  8. Match List I with List II List I List II A. Rosenstock I. Protective Motivation Theory B. Rogers II. Health Belief Model C. Fishbein III. Self-Regulation Model D. Leventhal IV. Theory of Reasoned Action
    Answer: A. A-II, B-I, C-IV, D-III Psychology · June 2023 · 15 Jun
  9. Arrange the emergence of following leadership approaches in a chronological order: A. Behavioural approach B. Transformational approach C. Trait approach D. Contingency Approach Choose the correct answer from the option…
    Answer: D. C, A, D, B Psychology · June 2023 · 15 Jun
  10. Which of the following are major/sources of stressors linked to Coronary Heart Disease A. Catastrophes B. Hassles C. Major life events D. Type A personality E. Low Motivation Choose the correct answer from the options g…
    Answer: A. A, B, C and D only Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  11. Choose the health promoting life style factors from the given list A. Exercising occasionally B. Engaging only in protected and safe sex C. Maintaining weight D. Eating balanced meals E. Wearing seat belts and helmets C…
    Answer: B. B, D and E only Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  12. Which of the following are NOT the attributes of mindfulness ? A. Patience B. Judging C. Trust D. Acceptance E. Attachment Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. B and E only Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  13. Which one of the following does not describe the state of flow ?
    Answer: B. Internal talk Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  14. Which theory includes environmental mastery as one of the dimensions of well being ?
    Answer: C. Ryff's theory of psychological well being Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  15. Match List I with List II List I – Process List II – Description A. Flourishing I. Capacity to appreciate and enhance positive experiences B. Savouring II. Preventing stress from happening in the first place C. Proactiv…
    Answer: B. A-III, B-I, C-II, D-IV Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  16. Match List I with List II List I – Concept List II – Term A. A health strategy that focuses on providing education materials to people I. Social support B. Having a group of friends can buffer the risks posed by chronic…
    Answer: B. A-III, B-I, C-IV, D-II Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  17. Which of the following statements is wrong?
    Answer: B. Tertiary prevention is action taken to identify and treat an illness or injury… Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  18. In which phase of Enright's model of psychological forgiveness, individual gains a cognitive understanding of the offender in a new light that brings a positive change in view about the offender, self and the relationsh…
    Answer: C. Work phase Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  19. Which theory determines poverty as a psychological problem of separated classes in society?
    Answer: C. Distancing theory Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  20. Which of the following are correct for the Biopsychosocial Model of health? (A) Close interaction between body and mind, though they are separate entities (B) Active participation of the patient (C) Health and illness a…
    Answer: A. (A), (B) and (C) only Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  21. Match List I with List II List I – Concept List II – Description A. Situational poverty I. Not equipped with tools to move out B. Generational poverty II. Not able to meet the average standard of society C. Relative pov…
    Answer: C. (A)-(IV), (B)-(I), (C)-(II), (D)-(III) Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  22. Arrange the first five elements of 'Flow' in correct sequence : (A) Clarity of Goals (B) Immediate Feedback of Actions (C) Balance between challenges and skills (D) Merger of awareness and actions (E) Exclusion of distr…
    Answer: A. A, B, C, D, E Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  23. Arrange in a sequence the Stop-start Relapse Cycle of Internet Addiction : (A) Regret (B) Rationalization (C) Relapse (D) Abstinence Choose the correct answer from the options given below :
    Answer: A. A, D, B, C Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  24. Total cholesterol is determined by adding which of the following values?
    Answer: D. HDL + LDL + 20% of Triglycerides Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  25. Which one of the following is considered as correct for Poverty Gap?
    Answer: C. Difference between poverty line and actual income level of all those living bel… Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  26. What does 'Absolute Poverty' mean?
    Answer: D. Basic minimum calorie requirement Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  27. Which of the following character strengths are included in the VIA classification of strengths? A. Creativity B. Forgiveness C. Resilience D. Prudence Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. A, B and D only Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  28. Which of the following internal roadblocks to effective listening is exemplified by the statement "We have never done it that way before"? A. Resistance to change B. Halo Effect C. Stereotyping D. Hearing only, not feel…
    Answer: A. A only Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  29. Match List I with List II List I – Type of cancer List II – Description A. Carcinoma I. Cancer that originates in the blood-forming cells such as stem cells B. Sarcoma II. Cancer of the epithelial tissue – cells that li…
    Answer: A. A-II, B-III, C-I, D-IV Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  30. Match List I with List II List I List II A. Happiness results from experiences of personal expressiveness I. Ryan & Deci B. Happiness is self-realisation, meaning the expression and fulfilment of inner potentials II. Di…
    Answer: C. A-IV, B-III, C-II, D-I Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1