All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
English · UNIT 09

Mixed Practice (Statements, Sequencing and Matching) – Previous Year Questions

48 questions from past UGC NET English papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Arrange the following books in chronological order: A. G. N. Shuster, The English Ode from Milton to Keats B. Paul H. Fry, The Poet's Calling in the English Ode C. John Heath-Stubbs, The Ode D. Carol Maddison, Apollo an…
    Answer: C. A, D, C, B, E English · June 2025
  2. Arrange the following statements in chronological order: A. Nissim Ezekiel founded Quest, a general intellectual review associated with liberal democratic politics. B. The Illustrated Weekly of India sponsored a short s…
    Answer: B. D, B, A, C English · June 2025
  3. Arrange the following novels in chronological order of publication: A. The Serpent and the Rope B. Two Leaves and a Bud C. A Bend in the Ganges D. So Many Hungers! E. Waiting for the Mahatma
    Answer: D. B, D, E, A, C English · June 2025
  4. Identify the correct chronological order of publication of the following works: A. Characteristics of Men, Manners, Opinions, Times B. The Advancement of Learning C. An Inquiry into the Original of Our Ideas of Beauty a…
    Answer: D. B, A, C, D English · June 2025
  5. Arrange the following stages of first language acquisition in chronological order: A. The two-word stage B. Telegraphic speech C. The one-word stage D. Cooing E. Babbling
    Answer: D. D, E, C, A, B English · June 2025
  6. Arrange the following commissions, committees and events in the history of English in India in chronological order: A. Gokak Committee Report B. Acharya Ramamurti Commission C. All India Language Conference D. Kothari C…
    Answer: B. C, E, D, A, B English · June 2025
  7. Arrange the following works of S. Radhakrishnan chronologically: A. The Heart of Hindustan B. Occasional Speeches and Writings C. Eastern Religions and Western Thought D. The Dhammapada (translation) E. The Principal Up…
    Answer: D. A, C, D, E, B English · June 2025
  8. Arrange the following works of John Storey in chronological order of publication: A. Inventing Popular Culture: From Folklore to Globalization B. Cultural Theory and Popular Culture: An Introduction C. What is Cultural…
    Answer: A. B, C, D, A, E English · June 2025
  9. Arrange the following works of criticism chronologically: A. Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity B. A History of Gay Literature: The Male Tradition C. The History of Sexuality D. New Lesbian Criticis…
    Answer: C. C, A, D, E, B English · June 2025
  10. Arrange the following statements in the order of their appearance in Aristotle's Poetics: A. The plot is 'the end at which tragedy aims'. B. Regarding the plot, 'a whole is what has a beginning, middle and end'. C. The…
    Answer: D. A, B, C, E, D English · June 2025
  11. Choose the correct chronological order of the following works on postcolonial criticism: A. In Other Worlds: Essays in Cultural Politics B. Postcolonial Literary Studies: The First Thirty Years C. Nation and Narration D…
    Answer: D. A, C, E, D, B English · June 2025
  12. Arrange the following feminist works in chronological order: A. The Female Imagination B. The Madwoman in the Attic C. A Literature of Their Own D. Women's Oppression Today: Problems in Marxist Feminist Analysis E. Revo…
    Answer: C. E, A, C, B, D English · June 2025
  13. Arrange the following core elements of a Works Cited entry according to the MLA Handbook (9th edition): A. Publisher B. Title of source C. Author D. Title of container E. Publication date
    Answer: A. C, B, D, A, E English · June 2025
  14. Arrange the following steps of material collection according to the hierarchy given by Delia da Sousa Correa and W. R. Owens in The Handbook to Literary Research: A. Identify your nearest major research library B. Visit…
    Answer: A. D, A, C, B English · June 2025
  15. Choose the correct matches of play and playwright: A. Hali – Rabindranath Tagore B. Tiger Claw – Lakhan Deb C. The Flute of Krishna – P. A. Krishnaswamy D. Nalini – Gurcharan Das E. Hayavadana – Girish Karnad
    Answer: A. B, C and E only English · June 2025
  16. Read the following statements carefully and find the correct ones: A. Geoffrey Chaucer wrote The Canterbury Tales, Troilus and Criseyde and The Legend of Good Women. B. John Milton wrote Comus, Astrophel and Stella and…
    Answer: B. A, D and E only English · June 2025
  17. Read the following statements carefully and choose the correct ones: A. Patrick White, Christina Stead and Robertson Davies are famous Australian novelists. B. The notion of 'civilized barbarity' was anticipated in H. R…
    Answer: C. B, C and E only English · June 2025
  18. Read the following statements carefully and find the correct ones: A. Charles Lamb was a lifelong friend of Coleridge and a defender of the poetic creed of Wordsworth. B. The London crowd, with its pleasures and occupat…
    Answer: C. A, C and E only English · June 2025
  19. Choose the correct definitions of language: A. Language uses symbols that are primarily vocal but may also be visual; its subfields are phonetics, phonology, writing systems, orthography and nonverbal communication. B.…
    Answer: B. A, B and D only English · June 2025
  20. Choose the events correctly matched with their year: A. The Official Languages Commission submitted its report in 1936. B. The first ELTI was established in Allahabad in 1954. C. The Central Institute of English and For…
    Answer: A. B, C and E only English · June 2025
  21. Choose the statements made by Virginia Woolf about women: A. 'She is born stupid and can do nothing but stupidity.' B. 'She dominates the lives of kings and conquerors in fiction.' C. 'She pervades poetry from cover to…
    Answer: B. B, C and E only English · June 2025
  22. For Matthew Arnold, culture is: A. the ability to know what is best B. the ability to know what is worst C. the mental and spiritual application of what is best D. the pursuit of what is best E. the pursuit of what is w…
    Answer: D. A, C and D only English · June 2025
  23. Which of the following statements were made by J. S. Mill in The Subjection of Women? A. 'The husband was called the lord of the wife.' B. 'She is a slave of any boy whose parents force a ring upon her finger.' C. 'Wive…
    Answer: B. A, C and D only English · June 2025
  24. Which of the following rules on formatting dates and times in the body of a paper are correct according to the MLA Handbook (9th edition)? A. When using the month-day-year style in prose, a comma must follow the year un…
    Answer: C. A, C and E only English · June 2025
  25. Choose the correct statements: A. Miller's play The Crucible was first written in verse. B. The American Dream is a play by Edward Albee about the absurd situation and immediate realities. C. The American Dream is a nov…
    Answer: D. A, B and E only English · June 2025
  26. Read the following statements carefully and choose the correct ones: A. A mixed metaphor conjoins two or more obviously diverse metaphoric vehicles. B. In metonymy, a part of something is used to signify the whole. C. T…
    Answer: A. A, D and E only English · June 2025
  27. Read the following statements carefully and choose the correct ones: A. Mikhail Bakhtin traces the roots of the novel back to imperial Rome and ancient Hellenistic romances. B. Henry James considers the novel as the epi…
    Answer: A. A, C and E only English · June 2025
  28. Choose the correct statements about Victorian prose writers: A. Macaulay was the practical man of affairs, helping and rejoicing in the progress of his beloved country. B. Ruskin was like a Hebrew prophet just in from t…
    Answer: B. A, C and D only English · June 2025
  29. Choose the correct statements regarding the scope of linguistics: A. To describe and trace the history of all observable languages. B. To determine the forces that are permanently and universally at work in all language…
    Answer: A. A, B and E only English · June 2025
  30. Choose the correct statements: A. English literature was first offered as a subject of study at King's College, London, in 1831. B. English was first offered as a subject of study in England in 1828 at the universities…
    Answer: A. A, C and E only English · June 2025