All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
English · UNIT 09

Mixed Practice (Statements, Sequencing and Matching) – Previous Year Questions

48 questions from past UGC NET English papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Which of the following statements were made by Barbara Johnson? A. 'Deconstruction is not synonymous with destruction...' B. 'The deconstruction of a text does not proceed by random doubt or arbitrary subversion...' C.…
    Answer: A. A, B and D only English · June 2025
  2. Which of the following critics are associated with the Frankfurt School? A. Walter Benjamin B. Laura Mulvey C. Travis Henderson D. Max Horkheimer E. Leo Lowenthal
    Answer: A. A, D and E only English · June 2025
  3. Choose the correct key points related to the approach of feminism and gender studies: A. Feminism is concerned with the marginalization of women in a patriarchal culture. B. Feminist critics explain how the subordinatio…
    Answer: B. A, B and D only English · June 2025
  4. Match List I with List II: List I: Author List II: Work A. Lois Reynolds Kerr I. Dark Harvest B. Dorothy Livesay II. Guest of Honour C. Gwen Pharis Ringwood III. Red Emma D. Carol Bolt IV. Joe Derry
    Answer: A. A-II, B-IV, C-I, D-III English · June 2025
  5. Match List I with List II: List I: Play List II: Playwright A. Cynthia's Revels I. Thomas Middleton B. The Maid's Tragedy II. Ben Jonson C. Women Beware Women III. Thomas Dekker D. The Shoemaker's Holiday IV. Beaumont a…
    Answer: A. A-II, B-IV, C-I, D-III English · June 2025
  6. Match List I with List II: List I: Line List II: Author A. 'One day I wrote her name upon the strand' I. Thomas Gray B. 'Under the greenwood tree' II. William Shakespeare C. 'The curfew tolls the knell of parting day' I…
    Answer: B. A-IV, B-II, C-I, D-III English · June 2025
  7. Match List I with List II: List I: Feature List II: Poet A. He turned his back on the 'two decades of hypocrisy' I. Dylan Thomas B. The Welsh tradition of the power of the spoken word is present in his poetry II. John B…
    Answer: C. A-IV, B-I, C-II, D-III English · June 2025
  8. Match List I with List II: List I: Novel List II: Subtitle A. Silas Marner I. The Modern Prometheus B. Sybil II. The Parish Boy's Progress C. Frankenstein III. The Two Nations D. Oliver Twist IV. The Weaver of Raveloe
    Answer: D. A-IV, B-III, C-I, D-II English · June 2025
  9. Match List I with List II: List I: Characters List II: Novel (D. H. Lawrence) A. Ursula – Skrebensky I. Women in Love B. Gudrun – Gerald II. Lady Chatterley's Lover C. Connie – Mellors III. Sons and Lovers D. Miriam – P…
    Answer: C. A-IV, B-I, C-II, D-III English · June 2025
  10. Match List I with List II: List I: Essay List II: Author A. 'Liberty of the Press' I. Thomas De Quincey B. 'The Vision of Mirza: An Oriental Allegory' II. John Ruskin C. 'On the Knocking at the Gate in Macbeth' III. Joh…
    Answer: D. A-III, B-IV, C-I, D-II English · June 2025
  11. Match List I with List II: List I: Author/Editor List II: Work A. John Gross I. A History of English Prose Rhythm B. Wendy Martin II. The Oxford Book of Essays C. George Saintsbury III. Essays by Contemporary American W…
    Answer: A. A-II, B-III, C-I, D-IV English · June 2025
  12. Match List I with List II: List I: Term List II: Meaning A. Pidgin I. Language special to an individual – a 'personal dialect' B. Creole II. A variety defined by social use: scientific, formal, religious, journalistic C…
    Answer: D. A-III, B-IV, C-I, D-II English · June 2025
  13. Match List I with List II: List I: Term List II: Meaning A. Collocation I. A term borrowed in the 1960s from mathematics into linguistics by Noam Chomsky B. Inflected II. The contrast between positive and negative in se…
    Answer: B. A-III, B-IV, C-II, D-I English · June 2025
  14. Match List I with List II: List I: Work List II: Author A. Poverty and Un-British Rule in India I. Romesh Chunder Dutt B. The Slave Girl of Agra II. Dadabhai Naoroji C. Love Songs and Elegies III. Rabindranath Tagore D.…
    Answer: A. A-II, B-I, C-IV, D-III English · June 2025
  15. Match List I with List II: List I: Critical text List II: Critic A. Surprised by Sin: The Reader in Paradise Lost I. Louise Rosenblatt B. Five Readers Reading II. Stanley Fish C. The Reader, the Text, the Poem III. Walt…
    Answer: B. A-II, B-IV, C-I, D-III English · June 2025
  16. Match List I with List II: List I: Term List II: Coined by A. Thick description I. Jacques Derrida B. Transcendental signified II. I. A. Richards C. Vehicle, tenor III. Bertolt Brecht D. Alienation effect IV. Clifford G…
    Answer: A. A-IV, B-I, C-II, D-III English · June 2025
  17. Match List I with List II: List I: Feminist text List II: Writer A. Thinking About Women I. Betty Friedan B. The Female Eunuch II. Mary Ellmann C. The Dialectic of Sex III. Shulamith Firestone D. The Feminine Mystique I…
    Answer: A. A-II, B-IV, C-III, D-I English · June 2025
  18. Match List I with List II: List I: Abbreviation List II: Meaning A. et seq. I. the same B. idem II. in the place cited C. loc. cit. III. here and there throughout D. passim IV. and the following
    Answer: C. A-IV, B-I, C-II, D-III English · June 2025