All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET PGT CS · UNIT 07

Software Engineering – Previous Year Questions

18 questions from past HTET PGT Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. .......... analyzes the business situation, identifies opportunities for improvements and designs an information system to implement the improvement.
    Answer: A. System Analyst HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  2. Full form of SDLC is :
    Answer: A. System Development Life Cycle HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  3. Gantt charts are used in .......... phase.
    Answer: B. Planning HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  4. .......... is a collection of methodologies that emerged in response to the weakness of waterfall model development and its variations.
    Answer: B. Rapid Application Development HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  5. In .......... the test plan is developed directly from the program specification and several test cases are developed from it.
    Answer: B. Black Box Testing HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  6. Which phase answers the questions of who will use the system, what the system will do and where and when it will be used ?
    Answer: A. Analysis HTET 2023 PGT Computer Science
  7. Full form of MVC is :
    Answer: D. Model View Controller HTET 2023 PGT Computer Science
  8. Project size is related with :
    Answer: A. Technical feasibility HTET 2023 PGT Computer Science
  9. The ............ phase of the system decides how the system will operate in terms of hardware, software and network infrastructure.
    Answer: B. Design HTET 2023 PGT Computer Science
  10. LOC oriented software estimation model E = 3.2 × (KLOC)1.05 is called :
    Answer: C. Boehm simple model HTET 2022 PGT Computer Science
  11. Term 'bath tub curve' is related to ..... .
    Answer: D. Hardware failure rate HTET 2022 PGT Computer Science
  12. Consider Column-I and Column-II in context of tools to support UML diagram for analysis modeling : Column-I Column-II i. Power Designer a. IBM ii. Rational Rose b. Microsoft iii. Visio c. Sybase iv. Argo UML d. Open sou…
    Answer: B. i-c, ii-a, iii-b, iv-d HTET 2022 PGT Computer Science
  13. In context of software testing match of Column-I and Column-II is : Column-I Column-II i. Integration Testing a. Alpha Testing ii. Unit Testing b. Usability Testing iii. Acceptance Testing c. Data Flow Testing iv. Syste…
    Answer: C. i-c, ii-d, iii-a, iv-b HTET 2022 PGT Computer Science
  14. Which is not the right approach of incremental testing approach ?
    Answer: A. Big bang approach HTET 2021 PGT Computer Science
  15. Which is the step in waterfall model that involves a meeting with the customer to understand the requirements ?
    Answer: A. Requirement Gathering HTET 2021 PGT Computer Science
  16. Which of the following testing is also known as white-box testing ?
    Answer: C. Glass box testing HTET 2021 PGT Computer Science
  17. Arrange the following activities to form a general software engineering process model : (a) Modelling (b) Planning (c) Deployment (d) Construction (e) Communication
    Answer: C. e, b, a, d, c HTET 2021 PGT Computer Science
  18. In which stage individual components are integrated and ensured that they are error free to meet customer requirements ?
    Answer: B. Testing HTET 2021 PGT Computer Science