All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET PGT CS · UNIT 06

Networking, Internet & Web – Previous Year Questions

43 questions from past HTET PGT Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. A .......... is a set of formal operating rules, procedure or conventions that govern a given process.
    Answer: B. Protocol HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  2. Which attribute of table sets the width, in pixel, between the edge of cell and its contents?
    Answer: A. Cell padding HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  3. Full form of MVC is :
    Answer: D. Model View Controller HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  4. Fibre optics is an example of ......
    Answer: A. Guided Media HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  5. Which of the following is/are empty elements in HTML?
    Answer: A. <br> HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  6. MAN stands for :
    Answer: D. Metropolitan Area Network HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  7. NIC stands for :
    Answer: A. Network Interface Card HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  8. URL stands for :
    Answer: C. Uniform Resource Locator HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  9. Which switching technique establishes a dedicated physical path between source and destination nodes through intermediate nodes of communication network?
    Answer: D. Circuit Switching HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  10. Which one of the following is not a network topology?
    Answer: C. Stack HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  11. Which of the following is/are example of cloud computing?
    Answer: D. All options are correct HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  12. Which technique allows a group of users located around the globe to talk and interact with other?
    Answer: A. Video Conferencing HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  13. Transmission control protocol is :
    Answer: D. Connection oriented protocol HTET 2023 PGT Computer Science
  14. A set of style rules that describes a document's display characteristics is :
    Answer: B. Style Sheet HTET 2023 PGT Computer Science
  15. HTML tags must be written within .......... .
    Answer: D. < > HTET 2023 PGT Computer Science
  16. ............. is used to detect the errors in the header to avoid misdelivery.
    Answer: A. Checksum HTET 2023 PGT Computer Science
  17. Initially internet was used for ......... .
    Answer: B. Military intelligence HTET 2023 PGT Computer Science
  18. The traffic which can adjust over wide ranges, to changes in delay and throughput across an internet and still meets the needs of an application, is called as :
    Answer: B. Elastic traffic HTET 2023 PGT Computer Science
  19. .......... is one of the gateway of internet.
    Answer: C. Internet service provider HTET 2023 PGT Computer Science
  20. Which of the following HTML codes display the content in bold face ?
    Answer: B. <b> This text is big </b> HTET 2023 PGT Computer Science
  21. ............... lists can be preceded by one of the several bullet style – a closed circle, an open circle or a square.
    Answer: B. Unordered list HTET 2023 PGT Computer Science
  22. Golive is a ............. .
    Answer: B. Web Publishing Tool HTET 2023 PGT Computer Science
  23. Which of the following is not a cloud service model ?
    Answer: D. System - as - a - service HTET 2023 PGT Computer Science
  24. Which of the following is not a search engine ?
    Answer: C. Internet explorer HTET 2023 PGT Computer Science
  25. To insert images we use .......... tag.
    Answer: C. img HTET 2023 PGT Computer Science
  26. Socket address is :
    Answer: B. Combination of IP address and port address HTET 2022 PGT Computer Science
  27. Datagram networks are also referred to as ......... networks.
    Answer: C. Connectionless HTET 2022 PGT Computer Science
  28. ........ are used to identify a user who returns to a website.
    Answer: D. Cookies HTET 2022 PGT Computer Science
  29. As per Nyquist theorem, to reproduce the original analog signal one necessary condition is that the sampling rate be at least ........ the hightest frequency present in the original signal.
    Answer: A. twice HTET 2022 PGT Computer Science
  30. In the context of internet, ........ is related with the rules of framing messages that will not hurt other users of internet.
    Answer: B. NETIQUETTE HTET 2022 PGT Computer Science