All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET PGT CS · UNIT 09

Office Automation (MS Office) – Previous Year Questions

42 questions from past HTET PGT Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Which function calculates the difference between two dates?
    Answer: B. Date Diff HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  2. The ? wildcard character represents :
    Answer: B. Any single character HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  3. In Access .......... data type is used to store alphanumeric data, sentences or paragraph.
    Answer: C. Memo HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  4. In MS Access Index can not be defined using .......... field.
    Answer: C. Both options are correct HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  5. Which Excel function determines whether a cell contains text, a number, a logical value, an array or an error?
    Answer: B. TYPE HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  6. Which is the way to secure PowerPoint presentation?
    Answer: C. Options (1) & (2) are correct HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  7. In PowerPoint, multiple sequential slides can be selected by clicking on first slide and then hold down .......... Key while you are clicking on last slide.
    Answer: D. Shift HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  8. In Excel, after .......... is on you can not change a locked item.
    Answer: B. Protection HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  9. In MS Word options available for vertical alignment is/are :
    Answer: D. All options are correct HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  10. In Excel, .......... refers to any cell containing static data such as numbers or text, but not formulas.
    Answer: A. Constant HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  11. Which Excel function counts the number of empty cells in specified range, which is its only argument?
    Answer: C. COUNTBLANK HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  12. SUM function can be quickly entered in a cell by pressing ....... in Excel.
    Answer: A. alt + = HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  13. In the page setup dialog box, following option(s) are available for orientation :
    Answer: C. Options (1) & (2) are correct HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  14. What is/are the primary functions to look up the information stored in a list or table in Excel?
    Answer: D. All options are correct HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  15. .............. allows you to alter all the slides in the presentation.
    Answer: C. Slide master HTET 2023 PGT Computer Science
  16. ............ is a drawing object which is usually printed as the background of text on all the pages of document.
    Answer: C. Watermark HTET 2023 PGT Computer Science
  17. If data is organized in rows, which function is used to search a value ?
    Answer: A. HLOOKUP HTET 2023 PGT Computer Science
  18. .............. allows you to synthesize and analyze data from list or existing table.
    Answer: D. Pivot table HTET 2023 PGT Computer Science
  19. ............ command is used to duplicate the active document under different names ?
    Answer: A. File-Save as HTET 2023 PGT Computer Science
  20. Chart created on worksheet is called as .............. .
    Answer: B. Embedded chart HTET 2023 PGT Computer Science
  21. A small dark square in the right hand corner of the cell is called as :
    Answer: D. Fill Handle HTET 2023 PGT Computer Science
  22. In MS-Excel ..... option can be used to keep the desired rows and columns visible while the rest of the sheet scrolls.
    Answer: C. Freeze panes HTET 2022 PGT Computer Science
  23. In context of MS-Word, with a ......... indent, the second and all the following lines of a paragraph are indented more than the first line of the paragraph.
    Answer: D. hanging HTET 2022 PGT Computer Science
  24. In MS-PowerPoint-2007, size of a slide can be set to A4 size using which of the following options ?
    Answer: B. Design – page setup HTET 2022 PGT Computer Science
  25. In MS-PowerPoint function key F7 is used to ......... .
    Answer: C. run spelling check HTET 2022 PGT Computer Science
  26. Which of the following output is not expected from MS-excel function = RAND() ?
    Answer: B. 1 HTET 2022 PGT Computer Science
  27. In MS-Office Word, .......... option is used to navigate through structural view of document and ......... option is used to navigate long document through small pictures of each page.
    Answer: D. Document map, thumbnails HTET 2022 PGT Computer Science
  28. Which of the following pairs represents types of charts in MS- PowerPoint ?
    Answer: A. Area, Surface HTET 2022 PGT Computer Science
  29. In MS-excel if ........ function key is pressed after entering a formula into a cell in place of Enter key, the result of formula is placed as value in the cell and the formula is removed from that cell.
    Answer: D. F9 HTET 2022 PGT Computer Science
  30. In MS-Office Word short cut key used to change case of selected text is :
    Answer: D. Shift + F3 HTET 2022 PGT Computer Science