All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET PGT CS · UNIT 01

Computer Fundamentals, Organisation & Number Systems – Previous Year Questions

32 questions from past HTET PGT Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. What will be binary equivalent of 2AB16?
    Answer: D. 10101010112 HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  2. What will be binary equivalent of 5628?
    Answer: A. 1011100102 HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  3. EPROM stands for :
    Answer: C. Erasable Programmable Read Only Memory HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  4. .......... of CPU is the place where actual execution of instructions takes place during data processing.
    Answer: B. Arithmetic Logic Unit HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  5. Fast and small memory between CPU and main memory whose access time is closer to the processing speed of CPU is :
    Answer: D. Cache Memory HTET 2023 PGT Computer Science
  6. Find the octal equivalent of (952)10 :
    Answer: A. (1670)8 HTET 2023 PGT Computer Science
  7. Find the decimal equivalent of octal number (127.54)8 :
    Answer: C. (87.6875)10 HTET 2023 PGT Computer Science
  8. All the calculations and decision making operations are performed in which unit ?
    Answer: C. Arithmetic Logical Unit HTET 2023 PGT Computer Science
  9. Full form of ASCII is :
    Answer: D. American Standard Code for Information Interchange HTET 2023 PGT Computer Science
  10. Instruction format of machine level language consists of OPCODE and ........... .
    Answer: B. Operand HTET 2023 PGT Computer Science
  11. Full form of DRAM is :
    Answer: A. Dynamic Random Access Memory HTET 2023 PGT Computer Science
  12. Choose valid set of output devices :
    Answer: C. Plotter, VDU, Headphone HTET 2022 PGT Computer Science
  13. Boolean expression ~ (A * B) * (~A + B) * (~B + B) is equal to which of the following ?
    Answer: A. ~A HTET 2022 PGT Computer Science
  14. VGA stands for :
    Answer: A. Video Graphics Array HTET 2022 PGT Computer Science
  15. 230 bytes and 250 bytes are respectively equal to ........ and ....... .
    Answer: B. 1 Gigabyte, 1 Petabyte HTET 2022 PGT Computer Science
  16. Consider Column-I and Column-II : Column-I Column-II i. 3D Studio a. Search Engine ii. Ubuntu b. Anti virus iii. Duck Duck Go c. Animation iv. Maxthon d. Operating System v. Vipre Rescue e. Web Browser Match of Column-I…
    Answer: B. i-c, ii-d, iii-a, iv-e, v-b HTET 2022 PGT Computer Science
  17. Which of the following is not a valid expression of Boolean algebra ?
    Answer: B. x ∗ ~ y + ~ x ∗ y + ~ x ∗ ~ y = 1 HTET 2022 PGT Computer Science
  18. 1000 of 8421 binary coding system is equal to 1011 in ........ binary coding.
    Answer: B. Excess-3 HTET 2022 PGT Computer Science
  19. (929.19)10 = ?
    Answer: A. (1641.141)8 HTET 2022 PGT Computer Science
  20. EBCDIC code 1111 1001 represents the character ......... .
    Answer: D. 9 HTET 2022 PGT Computer Science
  21. The Boolean expression F = (x.y' + x'.y + x'.y') is equivalent to :
    Answer: B. x' + y' HTET 2022 PGT Computer Science
  22. What is representation of (539)10 in hexadecimal ?
    Answer: D. 21B HTET 2021 PGT Computer Science
  23. Part of computer which does addition, subtraction, multiplication, division and comparison is :
    Answer: A. ALU HTET 2021 PGT Computer Science
  24. The BCD number for decimal 473 is :
    Answer: C. 010001110011 HTET 2021 PGT Computer Science
  25. What is used to input text and numerical data in a computer ?
    Answer: A. Keyboard HTET 2021 PGT Computer Science
  26. The basic architecture of computers was developed by :
    Answer: A. Jon Von Neuman HTET 2021 PGT Computer Science
  27. ……….. transform the information from binary form to human acceptable form.
    Answer: A. Output interfaces HTET 2021 PGT Computer Science
  28. The part of the CPU that coordinates all the functionality of the computer and other components :
    Answer: C. Control Unit HTET 2021 PGT Computer Science
  29. The third generation computers :
    Answer: D. Were the first computers to use integrated circuits HTET 2021 PGT Computer Science
  30. How many output signals can a gate have ?
    Answer: D. One HTET 2021 PGT Computer Science