All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
English · UNIT 02

American and World Literature – Previous Year Questions

144 questions from past UGC NET English papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Match List I with List II: List I: Critic List II: Work A. D. G. Jones I. Vertical Man / Horizontal World B. Margaret Atwood II. Patterns of Isolation in English Canadian Fiction C. John Moss III. Survival D. Laurence R…
    Answer: A. A-IV, B-III, C-II, D-I English · December 2025
  2. Arrange the following novels in chronological order: A. The Handmaid's Tale B. Lucky Jim C. The Prime of Miss Jean Brodie D. Things Fall Apart
    Answer: B. B, D, C, A English · December 2025
  3. Herder, Goethe and Schiller experimented with new subjective modes of expression as part of:
    Answer: A. the Sturm und Drang (Storm and Stress) movement English · December 2025
  4. Who wrote: 'Like his favourite philosopher, Plato, Rousseau sought to discover and produce the moral man' in a moral society?
    Answer: D. Peter Gay English · December 2025
  5. 'Success is counted sweetest / By those who ne'er succeed. / To comprehend a nectar / Requires sorest need.' Who composed these lines?
    Answer: C. Emily Dickinson English · December 2024
  6. Match List I with List II: List I: Author List II: Work A. Henry Miller I. The Grapes of Wrath B. John Steinbeck II. No Name in the Street C. James Jones III. Tropic of Cancer D. James Baldwin IV. From Here to Eternity
    Answer: B. A-III, B-I, C-IV, D-II English · December 2024
  7. Langston Hughes's poem 'I, Too' ('I, too, sing America') is a response to which poet?
    Answer: B. Walt Whitman English · December 2024
  8. Who is best known for articulating the concept of Négritude?
    Answer: B. Aimé Césaire English · December 2024
  9. Identify the statements which are correct: A. Flâneur – Baudelaire B. Habitus – Pierre Bourdieu C. 'Modernity: An Unfinished Project' – Michel Foucault D. Imagined Communities – Frantz Fanon E. Thick description – 'Clif…
    Answer: A. A and B only English · December 2024
  10. Choose the correct sequence of the following works of Pablo Neruda: A. Spain in Our Hearts (España en el corazón) B. Crepusculario (Book of Twilight) C. The Inhabitant and His Hope D. Twenty Love Poems and a Song of Des…
    Answer: D. B, D, E, C, A English · December 2024
  11. Arrange the following works chronologically: A. The English Patient B. The Swinging Bridge C. Lives of Girls and Women D. Family Matters E. Birnam Wood
    Answer: D. C, A, D, B, E English · December 2024
  12. Match List I with List II: List I: Novel List II: Author A. The Childhood of Jesus I. L. P. Hartley B. The Go-Between II. Evelyn Waugh C. Brideshead Revisited III. J. M. Coetzee D. The Catcher in the Rye IV. J. D. Salin…
    Answer: B. A-III, B-I, C-II, D-IV English · December 2024
  13. Identify all the Australian Aboriginal writers: A. Kim Scott B. Peter Carey C. Oodgeroo Noonuccal D. Kevin Gilbert E. Derek Walcott
    Answer: C. A, C and D only English · December 2024
  14. Which of the following is not an autobiography?
    Answer: A. Patrick White: A Life English · December 2024
  15. Which of the following novels deal with the theme of apartheid? A. Purple Hibiscus B. July's People C. Cry, the Beloved Country D. The Mimic Men E. My Son's Story
    Answer: C. B, C and E only English · December 2024
  16. Absalom, Absalom! is:
    Answer: A. a novel by William Faulkner English · August 2024 (Shift 2)
  17. Which was Hugo Gernsback's science-fiction magazine, the first of its kind?
    Answer: D. Amazing Stories English · August 2024 (Shift 2)
  18. Arrange the following plays in chronological order: A. Miller, Death of a Salesman B. Williams, The Glass Menagerie C. Albee, Who's Afraid of Virginia Woolf? D. O'Neill, The Iceman Cometh E. Rose, Twelve Angry Men
    Answer: D. D, B, A, E, C English · August 2024 (Shift 2)
  19. Big Daddy is a character in:
    Answer: B. Cat on a Hot Tin Roof English · August 2024 (Shift 2)
  20. Arrange the following novels by Toni Morrison in chronological order: A. Jazz B. Beloved C. The Bluest Eye D. Song of Solomon E. Tar Baby
    Answer: C. C, D, E, B, A English · August 2024 (Shift 2)
  21. Who was the first African American appointed US Poet Laureate (Consultant in Poetry to the Library of Congress)?
    Answer: C. Rita Dove English · August 2024 (Shift 2)
  22. Who wrote 'poem in praise of menstruation'?
    Answer: D. Lucille Clifton English · August 2024 (Shift 2)
  23. Arrange the following writers by year of birth: A. Maya Angelou B. Toni Morrison C. Alice Walker D. Langston Hughes E. James Baldwin
    Answer: B. D, E, A, B, C English · August 2024 (Shift 2)
  24. Arrange the following works by Dostoevsky in chronological order: A. Notes from Underground B. Crime and Punishment C. The Idiot D. The Brothers Karamazov E. Poor Folk
    Answer: B. E, A, B, C, D English · August 2024 (Shift 2)
  25. Which is the first book of poetry published by an Aboriginal Australian?
    Answer: C. Oodgeroo Noonuccal (Kath Walker), We Are Going English · August 2024 (Shift 2)
  26. Match List I with List II: List I: Work List II: Author A. Wahngin Country I. Alexis Wright B. Plains of Promise II. Jack Davis C. My Place III. Anita Heiss D. Not Meeting Mr Right IV. Sally Morgan
    Answer: C. A-II, B-I, C-IV, D-III English · August 2024 (Shift 2)
  27. Which Ibsen play did a London reviewer call 'an open drain' (or 'open sewer')?
    Answer: C. Ghosts English · August 2024 (Shift 2)
  28. Match List I with List II: List I: Event List II: Year A. International Year of the World's Indigenous People I. 1998 B. Australian Parliament's apology to the Stolen Generations II. 1993 C. Formal end of the White Aust…
    Answer: D. A-II, B-IV, C-III, D-I English · August 2024 (Shift 2)
  29. Arrange the following novels by Margaret Atwood in chronological order: A. The Edible Woman B. The Handmaid's Tale C. The Blind Assassin D. Lady Oracle E. The Robber Bride
    Answer: D. A, D, B, E, C English · August 2024 (Shift 2)
  30. Arrange the following novels by Chinua Achebe in chronological order: A. A Man of the People B. Things Fall Apart C. Arrow of God D. Anthills of the Savannah E. No Longer at Ease
    Answer: C. B, E, C, A, D English · August 2024 (Shift 2)