All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET PGT CS · UNIT 05

Database Management & SQL – Previous Year Questions

31 questions from past HTET PGT Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. In SQL .......... is treated as a virtual table that is derived from other tables.
    Answer: B. View HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  2. The .......... states that no primary key value can be NULL.
    Answer: A. Entity Integrity Constraint HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  3. Which operation is used to change the values of one or more attributes in a tuple (or tuples) of some relation R?
    Answer: A. Update HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  4. .......... are complete select-from-where blocks with in another SQL query.
    Answer: A. Nested queries HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  5. The select operation is used to choose a subset of tuples from a relation that satisfies a .............. .
    Answer: B. Selection Condition HTET 2023 PGT Computer Science
  6. To get information from users you use ........... .
    Answer: C. Forms HTET 2023 PGT Computer Science
  7. This command is used to modify attribute values of one or more selected tuples :
    Answer: C. Update HTET 2023 PGT Computer Science
  8. Degree of relationship type is the number of participating .............. .
    Answer: B. Entity types HTET 2023 PGT Computer Science
  9. The query that is used to summarize the data from various tables is called as :
    Answer: D. Crosstab query HTET 2023 PGT Computer Science
  10. In database ........... type of field is used to insert various objects mode in other Windows applications into table.
    Answer: C. OLE object HTET 2023 PGT Computer Science
  11. A collection of concepts that can be used to describe the structure of database and provides the necessary means to achieve this abstraction :
    Answer: A. Data Model HTET 2023 PGT Computer Science
  12. A field that gives each record a unique identity is called as :
    Answer: C. Primary key HTET 2023 PGT Computer Science
  13. The capacity to change the conceptual schema without having to change the external schemas or additional programs is called as ............... .
    Answer: D. Logical Data Independence HTET 2023 PGT Computer Science
  14. In SQL terminology a ................ is a single table that is derived from other tables.
    Answer: B. View HTET 2023 PGT Computer Science
  15. SQL command used to add a new column in an existing table is :
    Answer: A. ALTER HTET 2022 PGT Computer Science
  16. In context of deadlock prevention in DBMS, wait-die and wound-wait schemes are ........ techniques.
    Answer: D. non-preemptive and preemptive respectively HTET 2022 PGT Computer Science
  17. In context of databases consider set operations on relation R and S, and select a true statement :
    Answer: C. (R – S) ∩ (S – R) = φ HTET 2022 PGT Computer Science
  18. In context of 2-phase locking protocol in DBMS, a transaction issues lock requests in ......... phase and unlock requests in ........ phase.
    Answer: A. Growing, Shrinking HTET 2022 PGT Computer Science
  19. Choose the SQL commands to perform following operations on a relation R : I : Retain Relation R in database, but delete all tuples in R. II : Delete all information about R in Database.
    Answer: B. I : Delete from R; II : Drop table R HTET 2022 PGT Computer Science
  20. If the following functional dependencies holds on a selection R : A → B, A → C, BC → D, C → F, B → E, then which of the following dependency does not hold on R ?
    Answer: D. BD → EF HTET 2022 PGT Computer Science
  21. The ........... of weak entity set distinguishes among all those entities in the weak entity set that depends upon one particular strong entity.
    Answer: B. Discriminator HTET 2022 PGT Computer Science
  22. A function that has no partial functional dependencies is in …….. form.
    Answer: B. 2NF HTET 2021 PGT Computer Science
  23. Which of the following is not a valid aggregate function ?
    Answer: B. COMPUTE HTET 2021 PGT Computer Science
  24. SQL Views are also known as :
    Answer: B. Virtual Tables HTET 2021 PGT Computer Science
  25. If one attribute is determinant of second, which in turn is determinant of third, then the relation cannot be :
    Answer: D. 3NF HTET 2021 PGT Computer Science
  26. Which of the following provides the ability to query information from the database and insert tuples into, delete tuples from, and modify tuples in the database ?
    Answer: A. DML (Data Manipulation Language) HTET 2021 PGT Computer Science
  27. Which of the following is true about the HAVING clause ?
    Answer: C. Similar to WHERE clause but is used for groups rather than rows. HTET 2021 PGT Computer Science
  28. Which of the following is generally used for performing tasks like creating the structure of the relations, deleting relation ?
    Answer: D. DDL (Data Definition Language) HTET 2021 PGT Computer Science
  29. Which of the following is not a DDL command ?
    Answer: D. UPDATE HTET 2021 PGT Computer Science
  30. The command center of MS-Access file that appears when you create or open the MS-Access database file, is called :
    Answer: A. Database Window HTET 2021 PGT Computer Science