All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET PGT CS · UNIT 04

Data Structures – Previous Year Questions

11 questions from past HTET PGT Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Toll Plaza simulation is an application of ..........
    Answer: A. Queue HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  2. A .......... is a container that implements Last-In-First-Out (LIFO) protocol.
    Answer: B. Stack HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  3. TOLL Plaza simulation is an application of ............. .
    Answer: B. Queue HTET 2023 PGT Computer Science
  4. Sum of degrees of all nodes for a graph G(V, E) can be given by ...... .
    Answer: B. 2 × |E| HTET 2022 PGT Computer Science
  5. In directed graph G(V, E) where V = {P, Q, R, S, T} and E = {PQ, RS, TP, PS, QR, PT, ST, QP, RQ, TS}, the vertex with maximum in- degree is .......... and vertex with maximum out-degree is ......... .
    Answer: D. S, P HTET 2022 PGT Computer Science
  6. Which of the following recurrence relation is related to worst case time complexity of quick sort ?
    Answer: C. T(n) = T(n−1) + Cn HTET 2022 PGT Computer Science
  7. A queue follows ……….. .
    Answer: A. FIFO (First In First Out) principle HTET 2021 PGT Computer Science
  8. Process of inserting an element in stack is called :
    Answer: B. Push HTET 2021 PGT Computer Science
  9. If the elements 'A', 'B', 'C' and 'D' are placed in a queue and are deleted one at a time, in what order will these elements be removed ?
    Answer: A. ABCD HTET 2021 PGT Computer Science
  10. In a stack, if a user tries to remove an element from an empty stack, it is called :
    Answer: A. Underflow HTET 2021 PGT Computer Science
  11. A linear list of elements in which deletion can be done from one end (front) and insertion can take place only at the other end (rear), is known as :
    Answer: A. Queue HTET 2021 PGT Computer Science