All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET PGT CS · UNIT 03

Programming Concepts & Python – Previous Year Questions

38 questions from past HTET PGT Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. The functions 'cin' and 'cout' resolve the necessary conversions at :
    Answer: A. Compile time HTET 2021 PGT Computer Science
  2. In C++, << operator used for shifting bits can also be used for :
    Answer: A. Displaying values HTET 2021 PGT Computer Science
  3. Which of the following is the scope resolution operator in C++ language ?
    Answer: C. : : HTET 2021 PGT Computer Science
  4. Inheritance allows the following in C++ program :
    Answer: D. All options are correct HTET 2021 PGT Computer Science
  5. A generic function can be created using the following :
    Answer: D. Template HTET 2021 PGT Computer Science
  6. Consider the following C++ statements : int x; int& y = x; The statements y = 25; x = 2*x + 30; update the value of x and y as :
    Answer: D. y = 80, x = 80 HTET 2021 PGT Computer Science
  7. Which symbol should be used to pass the object by reference in C++ ?
    Answer: A. & HTET 2021 PGT Computer Science
  8. What is meant by multiple inheritance ?
    Answer: C. Deriving a derived class from more than one base class HTET 2021 PGT Computer Science