All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET PGT CS · UNIT 02

Operating System & System Software – Previous Year Questions

15 questions from past HTET PGT Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Which statement indicates an action to be performed during execution of assembled program?
    Answer: B. Imperative Statement HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  2. Component(s) of interpreter is/are :
    Answer: D. All options are right HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  3. The technique of operating system to temporary remove inactive programs from memory of computer system :
    Answer: C. Swapping HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  4. No. of programs processed by the system per unit time is called :
    Answer: A. Throughput HTET 2024 PGT Computer Science · 30 July 2025
  5. ............... is the program in execution.
    Answer: A. Process HTET 2023 PGT Computer Science
  6. Amount of work that a system is able to do per unit time is called as :
    Answer: C. Throughput HTET 2023 PGT Computer Science
  7. Set of one or more programs which controls the operation and/or extends the processing capability of a computer system is :
    Answer: A. System Software HTET 2023 PGT Computer Science
  8. A program which is responsible to translate assembly language code into equivalent machine code, is called as :
    Answer: D. Assembler HTET 2023 PGT Computer Science
  9. An integrated set of programs that controls the resources of computer system and provides its users an interface that is easy to use :
    Answer: A. Operating system HTET 2023 PGT Computer Science
  10. Terms NTFS and FAT 32 are closely related to which action on computer ?
    Answer: D. Formatting HTET 2022 PGT Computer Science
  11. In windows 8.1 which of the following options in control panel is related to adjustment of display brightness, volume and power options ?
    Answer: A. Windows Mobility Center HTET 2022 PGT Computer Science
  12. Under personalization in windows we can create .......... to change desktop background, color, sound and screen saver all at once.
    Answer: B. themes HTET 2022 PGT Computer Science
  13. Calculate number of page faults for reference string 3, 2, 4, 1, 3, 5, 2, 1, 7, 3, 0 considering four frames and eight pages of equal size and LRU page replacement technique :
    Answer: C. 5 HTET 2022 PGT Computer Science
  14. In context of semaphores choose the option with valid codes for wait() and signal() functions :
    Answer: B. Wait (s) { while (s) < = 0; s – – } and signal (s) { s + +; } HTET 2022 PGT Computer Science
  15. In …………........ page replacement algorithm, page that will not be used for longest period of time is replaced whenever a page fault occurs.
    Answer: B. Optimal HTET 2022 PGT Computer Science